søndag 31. juli 2011

Lammelår på grillen

Jeg har lenge hatt lyst til å grille et helt lammelår. Antakelig er ikke lam det best egnede kjøttet til å ha på grillen, men det er snart tid for å fylle fryseren med nytt lammekjøtt. Derfor var vi også nødt til å spise opp restene etter fjorårets slakt.Som tenkt, så gjort. Ikke at jeg hadde så klare planer for dagens middag, som også inkluderte foreldrene mine til bords, men jeg hadde noen vage tanker om at den skulle være inspirert av noe syd for Gibraltar. Tilbehøret ble et slags flatt brød med yoghurt og sesamfrø, kikertsalat og tzatziki. Kikertsalaten og brødet kommer det oppskrift på etterhvert.

Nå er jeg noen erfaringer rikere og veldig mett. Ingrediensliste, fremgangsmåte og erfaringer kommer her.

Dette trenger du
Til "fyllet":
Finhakket sjalottløk
Finhakket fersk chili
Finhakket timian og rosmarin
Knust og finhakket hvitløk
Pepper
Spisskummen
Olivenolje
Saft av limeLammelår
Bomullstråd
Salt og pepperSlik gjør du
Utgangspunktet mitt var et utbenet lammelår. Det var skåret slik at det var et hulrom etter benet i kjøttet, men det var ikke skåret over på langs. Det vil si at jeg kunne legge alle smakstilsetningene i hulrommet og surre det sammen med tråden.

Erfaringen min idag er basert på at jeg brukte steketermometer og lokk på grillen. Jeg tok ikke tiden, jeg så ikke engang på klokka, men lot låret ligge til det hadde nådd ønsket temperatur inni. Aller først var det imidlertid tid for andre forberedelser.

Start med å lage fyllet. Alt finhakkes og blandes sammen. Det er ikke enkelt å angi korrekt mengde, her må størrelse og personlig smak avgjøre hvor mye man vil tilsette. Erfaringen min var imidlertid at et lammelår på ordinør størrelse tåler en del smak, og mine fire fedd hvitløk var i minste laget. Jeg kunne definitivt tilsatt mer spisskummen også, men dette får jeg ta igjen neste gang jeg gjentar helstekt etellerannet på grillen. For det fristet absolutt til gjentakelse.

Bland sammen smakstilsetningene. Dander det inni låret og surr det godt sammen med bomullstråd slik at minst mulig renner ut. Pepre og salte låret på utsiden. Få maksimal varme på grillen og stek låret omtrent 3-4-5 minutter på hver side, slik at man får en god stekeskorpe. Skru deretter ned grillen, og ta gjerne varmen helt vekk på noen av elementene. Om man bruker kullgrill (som står øverst på ønskelisten min) kan man dytte kullene til siden, slik at kjøttet ikke blir liggende rett over varmekilden. Det korrekte er å steke kjøttet på indirekte varme, og det oppnår man ved å la kjøttet ligger på siden av varmen. Legg en aluminiumsform under risten der steken ligger, slik at det som renner ned ikke får det til å blusse opp i grillen. 

Stikk inn et steketermometer slik at man lett kan følge med på temperaturen. Legg på lokk og forsøk å holde en konstant temperatur. Steketid vil avhenge av størrelse på låret, steketemperatur og hvor rosa man ønsker det ferdige resultatet. Derfor er det vanskelig å angi tid. Jeg brukte antakeligvis for kort tid, siden jeg ikke klarte å ha god nok kontroll på temperaturen. Et definitivt forberingspotensial til neste gang. Kjøttet tas av grillen ved ca 58 grader og legges i en ildfast form med aluminiumsfolie over. Der stiger temperaturen etterhvert noen grader grader. Og husk at jo høyere temperatur som har vært på grillen, desto mer stiger temperaturen etterpå også. Altså, for å repetere litt; Smak i kjøttet, salt og pepper på utsiden, få stekeskorpe ved høy temperatur, stek videre på indirekte varme med lokk og steketermometer til oppnådd 55-58 grader, hvil kjøttet minst 20 minutter før servering.
3 kommentarer:

  1. Hei, litt sen reaksjon, men ved å legge hvitløken inne i låret på denne måten, hvor temperaturen ikke overstiger noen og seksti grader maks, vil den jo ikke bli tilstrekkelig varmebehandlet. Fikk du ikke en ganske kraftig rå smak av hvitløk her?

    SvarSlett
  2. Hei anonym. For å være helt ærlig husker jeg ikke helt. Vi hadde "fyllet", om man kan kalle det det, ved siden av kjøttet, men jeg spiste ikke så mye av det. Jeg pleier imidlertid også ha hvitløk inni lammelår som vi har på vanlig måte i ovnen og i prinsippet er det jo det samme. Har ikke tenkt over at det er noe problem. :)

    SvarSlett
  3. Det så fantastisk godt ut! Tøft å grille hele låret.

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.