onsdag 2. mars 2011

Frityrstekte torsketunger - sesong-junk food!

I føljetongen sesongbasert mat, kommer det idag litt om frityrstekte torsketunger. For å være ærlig synes jeg ikke torsketunger høres særlig godt ut. Heldigvis vet jeg bedre. Torsketunger er mildt på smak og føles nesten fløyelsmykt på tungen, og dersom de frityrstekes skapes det en crispy kontrast som stort sett faller i smak hos både store og små. Pass bare på at enkelte sarte barnesinn kan synes det er i overkant å spise noe som har vært i andres munn, bokstavelig talt. Jeg kaller det derfor bare "fisk". For den av guttene mine hvis torskehode er livrett er det imidlertid null problem.


Dette trenger du
Torsketunger
Hvetemel
Salt og pepper
Egg
Frityrolje
Slik gjør du
Skyll tungene og la vannet renne godt av i et dørslag. Finskjær eventuelt bitene dersom det er mange slintrer på tungene. Bland mel og litt salt og pepper i en skål og visp lett sammen egg som has i en annen skål. Hell olje i en bred sautépanne slik at det rekker et par cm opp på kanten. Jeg gjør dette fordi jeg innbiller meg at det er enklere å håndtere enn en stor frityrgryte full av olje.
Rull fisketungene i mel og deretter i egg og ha de opp i oljen, som må være skikkelig varm. De må ligge overraskende lenge før de er ferdigstekt (5 minutter?), snu tungene underveis. Om de ikke er helt ferdige, vil de ha en litt slimete konsistens, og det er ikke populært her i huset. Sjekk derfor, og putt dem tilbake i gryten igjen dersom de ikke er klare.

Serveres med sitronbåter, hakket bladpersille, aïoli og ferskt brød. Skikkelig deilig sesong-junk food!

13 kommentarer:

 1. Det så godt ut! Torsketunger er deilig, Her pleier vi imidlertid bare å steke dem i stekepanna etter å ha vendt dem i mel, salt og pepper, de blir sprø og fine da også.
  Har du forresten prøvd å koke dem som ferskfisk? HA rikelig med løkringer i vannet, og litt eddik, og gi et oppkok, la trekke litt etterpå. så lager du saltlake av kokevannet og laker tungene et par ganger etter smak og behag. ( dvs. tøm laken over, sik av og gjenta)
  Det er godt det også, som en variasjon.
  Flott blogg forresten, oppdaget den i dag, men kommer garantert til å lese mer her. :-)

  SvarSlett
 2. Ser topp ut. Finfine bilder, ser nesten ut som om du har fotografert ute.
  Tror jeg må kjøre på med noen tunger snart igjen jeg og. Friterte er helt i tråd med hva smaksløkene mine maser etter om dagen også. :-)

  SvarSlett
 3. Kjør på med tunger, Espen. Jeg fotograferer alt ute - jeg er nemlig ingen fotograf og fiker hverken etterbehandling eller lyssetting inne. Så her er det lite med fotografering i den mørke tiden, mens det blir mer og mer utover nå. :)

  SvarSlett
 4. Du gjør det ja, syntes det så slik ut nemlig. Bra vi går mot sommer nå da. :-)
  Bildene dine er superfine de da, lyse, lette og freshe. Funker som bare det.

  SvarSlett
 5. Ugh, torsketunger hørtes jo skummelt ut. Men fritert?? Hmmm... da ville jeg jo smakt. Jeg eter jo alt annet av sjømat så jeg vet egentlig ikke hva jeg frykter. Fritert blekksprut, mmmm!!

  SvarSlett
 6. Hvor i all verden har du fått tak i torsketunger da?? Det er begrenset størrelse på den torsken som dras i land i heimen her og det er jo umulig å få kjøpt her i sør, men jeg har spist det mye nordpå som den halve nordlending jeg er..

  SvarSlett
 7. De hadde det iallefall på Mega i forrige uke. :)

  SvarSlett
 8. Gah.. Få ha en ny runde i butikkene da.. ;) Takk!

  SvarSlett
 9. Deilig!! Har du prøvd torskekjaker? Det er enda bedre synes jeg. Jeg er heldig å ha en mann som jobber på linebåt, så her dukker det stadig opp snacks:)

  Klem Ingvild

  SvarSlett
 10. Hei, Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG.

  SvarSlett
 11. Torsketunger er knall, må sjekke om de har det neste gang jeg er i fiskedisken her :) Skal prøve potetene du tipset om for litt siden imorgen forøvrig, gleder meg!

  SvarSlett
 12. hei! jeg er alergisk mot egg! å lurer derfor om d går an å fortsatt lage frityrstekte torsketunger om man kutter ut eggene? er d noe annet man kan bruke isteden?? hilsen Tina som er veldig gla i fisk!!! =P

  SvarSlett
 13. Det går helt fint, Tina-Elise. Bare dropp det siste trinnet med å dyppe tungene i egg. :)

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.