fredag 7. januar 2011

Lettvint byggrynsgryte med kjøttpølser og spansk chorizo

På nettsidene til Brød og korn fremgår det at omtrent halvparten av alt korn som produseres i Norge er bygg. Likevel går mesteparten til dyrefôr. Det er synd, for eksperter anbefaler økt bruk av bygg i maten på grunn av dokumenterte positive helseeffekter. Blant annet nevnes reduksjon av kolesterolnivå, bedret tarmfunksjon og reduksjon av risikoen for enkelte kreftformer. Gode grunner til å spise mer bygg, med andre ord.
Dette er en suppegryte laget med blant annet byggryn. Andre grønnsaker - og kjøttet for den saks skyld - tilsettes etter prinsippet "man tager hva man haver". Denne gangen hadde jeg handlet fristende grønnsaker spesielt med tanke for at de skulle få følge av byggryn, en kjøttpølserest og litt spansk sterk spekepølse.


Dette trenger du
1,5 dl byggryn
3 dl vann
(bløtlegges i kjøleskap over natten)
1 gul løk
2 fedd hvitløk
2 gulrøtter
1 middels stor fennikel
1 søtpotet på størrelse med et stort eple
1 liten bunt grønne bønner
1/2 kjøttpølse
Noen biter spansk spekepølse
Salt og pepper
Olje og litt smør til steking
1 liter hønsekraft eller buljong
Friske urter til servering
Eventuelt litt finrevet parmesan til servering


Slik gjør du
Byggrynene legges i bløt natten over i kjøleskap.

Skjær begge typer pølser i biter og stek dem i en romslig gryte. Legg til side. Stek hakket løk og hvitløk, skivet fennikel og gulrøtter i biter i oljen etter pølsene. Hell over kraften og ha i byggrynene. Det hele skal koke i 20-30 minutter, til du kjenner at grynene fremdeles er litt al dente. Legg oppi biter av søtpotet når det gjenstår ti minutter av koketiden. Tilsett tilslutt pølsebitene og varm det skikkelig opp. Smak til med salt og pepper.

Serveres med en raus neve hakkede urter og litt revet parmesan. Jeg brukte persille, timian og litt rosmarin. Og aller helst dampende ferskt grovt brød.

3 kommentarer:

 1. Jeg lurer på om det var mer vanlig å drøye maten med byggryn før? Jeg synes å erindre at disse kornene ofte dukket opp i supper og lignende da jeg var barn. Nå er det jo blitt moderne igjen da og jeg har sett at de selger poser med byggris i butikkene.

  SvarSlett
 2. Jeg har skrevet litt om bygg på siden min, og har også et par oppskrifter med bygg. Foreløpig har jeg lagt ut oppskrift på byggmuffins og tynnbrød, men det kommer fler etter hvert som jeg prøver meg fram.

  SvarSlett
 3. Denne suppa så kjempe god ut! Mulig chorizoen jeg har liggende på lur blir brukt til dette. Jeg liker også å fryse ned både bygg i porsjoner - og linser og bønner.
  Veldig spennende blogg, jeg følger med!
  Kristine

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.