Sider

torsdag 13. januar 2011

Hane i leirgryte

Da har vi spist hanen vår. Aller først slo det meg at jeg ville lage noe ekstraordinært, noe utenom det hverdagslige, noe nærmest seremonielt. Men nei. Det er ikke noe seremonielt over å spise et dyr bare fordi man har fostret det opp selv, det er ytterst trivielt. Å opphøye dette til noe ekstravagant er ikke egentlig i tråd med mine tanker om dyr som mat. Å ta hanen, ribbe den og lage middag er passe hverdagslig, det trenger ikke noe mer oppmerksomhet enn den sedvanlige omsorgen jeg gir alminnelige gode råvarer. Det viktigste er at man har respekt for et godt utgangspunkt, slik jeg håper jeg vanligvis har. Det vil si omhyggelig tilberedning, en plan for restene og litt avskjær til hundene.



Jeg brukte leirgryten min. Den benytter vi ofte til kylling eller til og med små lammestykker. Maten blir saftig og man får masse deilig kraft. Kraft som kan brukes enten som den er eller som utgangspunkt for saus eller - dersom man får større mengder - som utgangspunkt for suppe. Leirgryten sto noen år i skammekroken sammen med fonduegryten fra søttitallet og racletten og andre kjøkkeneffekter fra åttitallet. Helt til jeg ble minnet om at den - i motsetning til andre nevnte redskaper - kan brukes til en del ting.


Her kommer oppskrift på helstekt hanekylling. Du kan selvsagt bruke oppskriften selvom råvaren ikke er født og oppvokst i hagen din. Kanskje du i såfall velger et dyr fra Stange eller Holte Gård? Uansett, dette er en enkel oppskrift på en jordnær og litt rustikk rett, med frisk smak av appelsin og rosmarin - typisk bistromat.

Dette trenger du
1 hel kylling
1-2 dl hvitvin
Smør
Frisk rosmarin
Hvitløk
Salt og pepper
2-3 appelsiner

Slik gjør du
Skyll kyllingen og tørk den godt med kjøkkenpapir. Klem halvannen til to appelsiner så de blir godt most og stapp dem inn i baken på kyllingen. Dette bidrar til å sette smak på kjøttet og gjøre det saftig, samt med væske til kraften. Legg kyllingen i leirgryten. Min var så stor at jeg måtte skjære ut lårene og brette den sammen. Mos rosmarin og hvitløk i en morter og tilsett etterhvert smør. Smør deretter blandingen utover kyllingen, eventuelt stapp noe av det innunder skinnet. Del et par appelsiner i fire, mos de delvis over kjøttet, men la de ligge igjen på kjøttet. Legg også et par stilker med rosmarin på toppen. Krydre med Maldonsalt og nykvernet pepper. Legg på lokket og sett gryta inn i kald stekeovn. Den skal sakte varmes opp til 150 grader. Jeg brukte ikke varmluft denne gang, men tror ikke det har noen betydning hva man bruker, siden maten likevel ligger beskyttet inni gryten. Stek den i omtrent 2,5 til 3 timer. Det er vanskelig å angi nøyaktig tid, siden det avhenger både av ovn og ikke minst størrelsen på hanen. Denne var som sagt ganske stor og 3 timer var passende. De siste par minuttene tok jeg av lokket, satt på grillen og hevet temperaturen. Der fikk den stå i noen få minutter slik at skinnet ble crispy (det som stakk opp over kraften som hadde dannet seg i gryten). Om du er usikker på om kyllingen er ferdigstekt, kan du stikke en spiss kniv inn på siden av kjøttet. Dersom det kommer klar kjøttsaft ut, er det ferdigstekt. Gjør ikke dette for mange ganger, da den helst ikke skal miste saftigheten.

Sammen med dette serverte jeg ovnsbakte poteter og grønnsaker, noe som er passe lettvint en vanlig hverdag. Legg poteter delt i to, søtpoteter i biter, gulrøtter, løk og eventuelt hvitløk i en ildfast form med litt olivenolje. Salte og pepre og sett inn i ovnen når det er omtrent 40 minutter igjen av kyllingens steketid. Dersom det ikke er ferdig akkurat når du tar leirgryten ut av ovnen, kan grønnsakene fortsatt stå inne til kyllingen er renset og spiseklar.

Kraften som oppstår når man tilbereder kjøtt på denne måten er helt himmelsk, synes jeg. Vi brukte den bare som den var, men det er godt mulig å jevne og eventuelt tilsette litt mer vin eller ørlite fløte eller crème fraîche.

Det er også godt med en frisk, grønn salat som tilbehør til helstekt kylling og ovnsbakte grønnsaker.

Her er kyllingen når den er halvveis stekt.


Dette er ikke akkurat hverdagsmiddag. Det tar sin tid å forberede, men så snart man har fått kyllingen i gryta, hvilket er en prosess som ikke tar så lang tid, gjør ovnen resten av arbeidet. De som har mulighet til å forhåndsinnstille ovnen, kan sette en ferdig gryte inn i ovnen om morgenen og programmere når den skal slå seg på. Og da er det bare å tilberede poteter og grønnsaker når man kommer hjem fra jobb. Absolutt overkommelig, selv i en travel hverdag.

Tips: Jeg bruker ofte vin i matlaging. Det er flere som spør om hva man gjør dersom man ikke vil åpne en hel flaske vin bare for de to dl man skal bruke i en saus. Og det forstår jeg godt. Løsningen på dette kan være å fryse ned vinslanter i små porsjoner, for eksempel isbitposer. Da kan man ta opp nøyaktig det man trenger.

10 kommentarer:

  1. Det var et genialt tips å fryse vin. Jeg skal pronto til vinmonopolet og fryse ned en hel flaske ( i små porsjoner selvfølgelig) - en hvit og en rød - og aldri mer akke meg for at jeg ikke har noe vin for matlagingen for hånd...

    SvarSlett
  2. Nydelig oppskrift!

    Jeg pleier ofte å fryse ned vinslanter. Etter min erfaring er det faktisk ikke nødvendig å fryse den i isbitposer. Pga alkoholinnholdet fryser vinen bare til slush, og dermed er det lett å ta ut akkurat så mye som man trenger. (Til orientering så holder fryseren min -20 grader.)

    SvarSlett
  3. ... glemte forresten å si at jeg elsker kombinasjonen appelsin/rosmarin!

    SvarSlett
  4. Så smart å bare fryse i poser. Takk for tips! (Og skryt... :) )

    SvarSlett
  5. Bloggen din vokser med din egen erfaring og din flotte tilnærming fra naturen og inn på kjøkkenet. Jeg likte særlig din innledning i dette innlegget. Respekt, tror jeg det kalles. Redzepi kaller en slik innstilling til mat for å være et utstillingsvindu for naturen. Stå på!

    SvarSlett
  6. Hei! Har vært innom bloggen din tidligere også, synes at du har en fin og inspirerende blogg. :)

    Så til et spørsmål. Lar du høner/hane modne før du tilbereder dem? Jeg har noen høner og alt for mange haner. Tidligere har vi avlivet dem, og lagt dem ut til reven og ikke orket å spise dem.
    Nå må vi avlive noen haner, og lurer på om vi skal bruke dem til mat istedet for å mate rever.

    SvarSlett
  7. Hei Lena. Jeg får høre fra min jaktende mann som har fått slakteroppgaven i familien at det er tilstrekkelig å la hanen ligge omtrent et døgn slik at dødsstivheten går ut. Hanekjøtt er stort sett mørt nok i seg selv, og trenger ikke ytterligere modning.

    SvarSlett
  8. Takk for svar, så gjenstår det å se om jeg feiger ut igjen og lar dem gå tilbake til naturen.....

    SvarSlett
  9. Hvor gammel var hanen din? Jeg har 8 haner som var 82 dager da de ble slaktet. Den første stekte jeg i vel 2 timer, etter 4 dager i kjøleskap. Den var ikke mør, men smakte godt. Idag skal jeg koke en, håper den blir mør.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er fem år siden jeg skrev dette innlegget, så det husker jeg dessverre ikke.

      Slett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.