lørdag 9. oktober 2010

Lam i hus

Mannen min kom hjem med et helt lam forleden dag. Det hang et par dager i kjelleren til modning og deretter fikk vi hjelp av kyndige folk til å skjære.

Jeg trenger mer kunnskap om mye i livet, men man må velge sine felt med omhu. For øyeblikket kjenner jeg vitebegjæret melder seg når vi snakker om ulike deler av et dyr. Ytre- og indrefilét, flatbiff, rundbiff, mørbrad, bog. Hva slags kjøtt er det på en lammecarré? Og hvor er skanken fra?

Det finnes masse om dette temaet i ulike bøker, og sikkert også på nettet. Dessuten er det store ulikheter mellom stykkene man får ut av en stor elgokse og et lam. Jeg har hatt et lynkurs med mannen - som er den kjøttkyndige i familien - og bokserhunden vår Otto lot seg villig bruke som levende modell. Jeg kjente meg frem til både bog og svanger.

Dette fikk vi av lammet:

To lårstykker - som med salt og tid skal bli til to fenalår.
To sidestykker - som skal bli til årets pinnekjøtt. De ligger for øyeblikket i saltlake og dersom det blir vellykket skal jeg definitivt skrive om det her på bloggen. Slik jeg har forstått det er ytrefileten en del av pinnekjøttet slik det ble skåret.
Bogkjøttet ble delt opp i fine stykker som kan brukes i ulike gryter. Jeg har med meg en del av det på høstferie og har noen planer.
To svanger. Dette er stykkene som er nedenfor ribbena, det vil si hinner med en tynn kjøttrand. Vi har fått tips om å pakke indrefileten samt litt hvitløk og urter inn i svangene, sy de sammen og steke det i en leirgryte. Jeg tenkte også jeg kunne få en gylden anledning til å teste ut den nye Le Creuset-gryten jeg har skaffet meg.

Det ble ikke noe kjøttdeig denne gangen. Vi har imidlertid mer lam i vente, så jeg tenkte jeg skulle sørge for å få kjøtt til å lage kjøttdeig av, samt utbenede steker av lårene. Kanskje noe til en lammecarré også?

Det er ingen sammenheng mellom sauen på bildet og sauen i artikkelen.Høsten har definitivt kommet på øya. Det er høyvann og luften er klar. Trærne lyser i gult og oransje og jeg gleder meg til resten av uka.

Hva liker dere å lage av lam?

4 kommentarer:

 1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 2. Så spennende å håndtere slakt, håper du holder oss oppdatert på prosjektene dine.
  Min høstfavoritt er indisk lammecurry!

  SvarSlett
 3. Ina, kjøp denne boka:

  http://www.play.com/Books/Books/4-/407787/The-River-Cottage-Meat-Book/Product.html

  Koster en slikk og ingenting og har 550 sider med beskrivelse av kjøtt, hva slags retter som kan lages med kjøttet osv. Finnes sikkert bedre kjøtt-bøker også, men her er det mye sider for pengene.

  SvarSlett
 4. Så mye godt du har i vente :) Jeg laget lammeskank forrige uke, med potet- og jordskokkmos og glaserte rotgrønnsaker. Det var fantastisk mørt og godt.

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.