mandag 30. august 2010

Fiskegrateng til hverdags

Jeg elsker god hverdagsmat. Det er faktisk sånn at jeg blir mer lykkelig over å finne en god oppskrift på en traust og velsmakende hverdagsrett enn de mer kompliserte gourmetrettene. Hverdagsmaten er undervurdert. Det ser man på serveringssteder også, dessverre. Jeg synes absolutt man skulle slå et slag for ukedagsmiddagene som er overkommelige å lage, og her er mitt bidrag; Fiskegrateng.


Da jeg var liten, var mammas fiskegrateng omtrent det beste jeg kunne få.Dette trenger du
Dette er omtrentlige mengdeangivelser til en middels stor form. Hos oss rekker den til én middag, samt at det er nok til litt restemat dagen etter.

500 gram fisk (dersom jeg ikke har rester etter annet fiskemåltid, pleier jeg for enkelhets skyld kjøpe torskefilet)
200 gram fullkornsmakaroni
smør, mel og melk til hvit saus
3 egg
en middels stor bunt vårløk
salt
pepper
muskat

Sist jeg laget denne retten, sjekket jeg hvor lang tid det faktisk tok å lage middag. Hver gang jeg sier jeg skal lage fiskegrateng ser folk avskrekkende på meg og insisterer på at det er altfor tidkrevende en travel ettermiddag. Jeg innrømmer gjerne at dette ikke er retten som er mest ideell dersom man har kort tid til rådighet, men det tok faktisk ikke mer enn femti minutter fra start til jeg tok den ut av ovnen. Og det er like lang tid det tar å steke en fiskegrateng fra frysedisken. De andre forskjellene er store, blant annet at det er rikelig med fisk i min. Dessuten går de siste tredve minuttene med til å steke gratengen, slik at man i prinsippet kan gjøre andre ting; som å legge sammen tøy, yte leksehjelp, male gangen eller blogge. Eller alt på én gang.

Dessuten kan man gjøre en del istand på forhånd. Dersom man tar fisk, makaroni og saus kaldt ut av kjøleskapet må man muligens forlenge steketiden noe, men man sparer litt tid i forberedelse.

Slik gjør du
Sett ovnen på 190 grader. Sett på vann til makaroni og ha smør i en panne. Jeg steker fisken i biter, fordi jeg synes det setter ekstra god smak på gratengen. Skjær fileten i biter, stek den og legg den i formen. Kok makaroni etter anvisning på pakken. Sil den og ha den deretter i formen sammen med fisken.

Mens makaronien koker og fisken steker, begynner jeg på sausen. Jeg lager vanlig hvit saus av smør og mel og sper på med melk. Krydre med salt, pepper og muskat. Denne skal småkoke litt for at melsmaken skal forsvinne. Sett sausen til side slik at den får avkjølt seg litt.

Vask, rens og skjær vårløken i tynne ringer og ha det i formen sammen med fisken og makaronien.

Skill eggene. Pisk eggehvittene stive og ha i én og én eggeplomme i sausen mens man rører. Den må ikke være for varm når eggeplommene skal oppi, da kan det ende opp som eggerøre. Når eggene er blandet inn i sausen, vendes de stivpiskede eggehvittene forskiktig inn. Alt has over i formen. Rør litt slik at saus blander seg godt med fisk, makaroni og vårløk. (Hvis man skal gjøre alt klart på forhånd, kan man ha sausen uten eggehvittene over fisken og makaronien. Sett dette i kjøleskapet til det skal brukes. Rett før den skal inn i ovnen piskes så eggehvittene stive og vendes forsiktig inn i resten av formen. Dette har jeg ikke testet ut selv, men sikre kilder har informert meg om at det kan gjøres på denne måten.)

Ha til slutt over et godt lag med rasp, litt revet ost (kan sløyfes) og noen klatter med smør.

Formen skal steke i omtrent 30 minutter, eller til fiskegratengen har en gylden farge på toppen og er stiv inni. Bruk tiden godt til noe annet.

4 kommentarer:

 1. I likhet med deg slår jeg også gjerne et slag for hverdagsmaten. Dette er virkelig snaddemat for både store og små, og tar som du sier ikke så veldig lang tid siden en jo kan få unna andre oppgaver mens maten koser seg i ovnen.

  Ha en fin hveld!

  Trine ;)

  SvarSlett
 2. Fiskegrateng er noe av det vi spiser aller mest her i huset. Men jeg orker aldri å piske eggehviten stiv, synes ikke det har noe å si på sluttresultatet. Ellers går det på slump, og jeg bruker bare å ha den i ovnen i omtrent en halvtime :)
  Noen tips til tilbehør?
  Her er jeg kjedelig og velger løksmør og revne gulrøtter.

  SvarSlett
 3. Tusen takk for svaret ditt og tusen takk for at du har laget denne bloggen. Hææærlig!!!. Her blir jeg:))

  Elin:)

  SvarSlett
 4. Fiskegrateng er nydelig, et lite tips er å piske et par eggehviter ekstra og bre over formen før man stør rasp over, det gir en mer fluffy topp :) Plommene som blir til overs rører jeg enten inn i sausen, eller sparer dem til dagen etter til bruk i f.eks bearnaise saus eller pasta carbonara (hvor man da ikke har bruk for eggehviter).

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.