fredag 15. april 2016

Eplesnurrer med kanel

Den søte gjærbaksten kan varieres i det uendelige, heldigvis. Ikke at jeg blir lei av boller, men det er jo greit å lage litt forskjellige ting fra gang til gang. Gjærbaksten denne gangen får en liten eplevri. Dette passer supert dersom du har noen litt dvaske epler igjen på fruktfatet som du egentlig hadde tenkt å kvitte deg med. Så får du både laget noe av maten, samt jazzet opp bollene. Vinn/vinn!


Oppskriften rekker til to brett med ca tolv boller på hver. Eller lag snurrer av det ene brettet for litt ulik form.


Dette trenger du
1 kg hvetemel
150 gram melis
3 dl melk
3 dl vann
ca 40 gram fersk gjær eller litt mindre enn en pose tørrgjær
1 egg
150 gram smør
3-4 klyper havsalt
2-3 ts kardemomme

Fyll:
2-3 epler
Sukker etter smak
Litt vann
Kanel

Slik gjør du
Kok opp melk, smør og melis. Tilsett vannet og avkjøl til fingertemperatur. Pisk forsiktig inn egget, og rør ut gjæren. Bland mel, salt og kardemomme i en bakebolle, bland sammen og tilsett deretter væsken. Rør lett sammen med en slikkepott og elt deigen i minst 15 minutter – helst i en kjøkkenmaskin. Sett deigen til heving med plastfolie over bollen på lunt sted i én time.
Lag eplefyllet mens deigen hever. Skrell eplene og skjær i biter. Ha i en gryte med litt vann i bunnen og kok til det er mørt. La det gjerne stå en stund, slik at konsistensen blir myk og fin. Rør inn sukker etter smak tilslutt. 
Sett ovnen på 200-220 grader. (Jeg bruker varmluft fordi jeg kjenner ovnen best med varmluft. Bruk det du pleier.) Del deigen i to og kjevle ut to firkanter. Smør utover eplesyltetøyet og dryss over litt kanel og sukker. Rull sammen og skjær skiver av rullen. Legg ganske tett sammen på et stekebrett. La alt etterheve omtrent 20 minutter. Om du ønsker kan du pensle med egg og strø på hakkede eller skivede mandler til pynt. Stek på midterste rille i ca 10-15 minutter til snurrene ser gyldne og fine ut. Om det ser ut som de blir litt brent på toppen uten at de er gjennomstekt, legg over et bakepapir for beskyttelse. Avkjøl på rist. Pynt eventuelt med melisglasur om ønskelig.

Jeg har tidligere testet ut ulike deiger til søt gjærbakst, og denne deigen er den aller mest vellykkede. Forskjellen på denne og andre oppskrifter er at melkemengden er halvert, og det er brukt vann, og at melk og smør kokes opp før det avkjøles til fingertemperatur og blandes med gjær og resten av ingrediensene. Samt at jeg bruker melis istedet for sukker. Grunnen til at bollene blir luftige med denne metoden er angivelig at melkeprodukter inneholder et enzym som hindrer gjæren i å gjøre hevejobben sin. Dette enzymet ødelegges ved koking. All melk vi kjøper er pasteurisert. Det betyr at melken har vært varmet opp til en temperatur på ca 70 grader for å hindre bakterievekst. Dette er ikke tilstrekkelig til å få til den ønskede effekten når man baker boller.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.