onsdag 6. april 2016

Eltefritt fikenbrød

Eltefritt brød er en evig slager her i huset, og det som blant annet er bra med det er at det er lett å variere. Denne gangen har jeg laget et brød som egner seg godt som tilbehør til for eksempel ost - det inneholder nemlig tørkede fiken. Det søtlige i fikenen smaker utrolig godt sammen med litt skarp blåmuggost! Prøv det om du allerede ikke har favorittmerket denne komboen.
Dette trenger du
500 gram hvetemel
1 1/2 ts salt
1/4 ts tørrgjær
4 dl vann
Ca 200 gram tørkede fiken


Slik gjør du
Bland sammen det tørre i en bolle. Fjern stilken på alle fikenene og hakk disse i biter. Rør de godt sammen med melblandingen og hell over væsken. Bland raskt sammen med en slikkepott og sett det til heving på lunt sted i 12-20 timer. Bruk en bolle med lokk eller dekk til med plastfolie. Ha et forholdsvis stort stykke med bakepapir på kjøkkenbenken og dryss over et raust lag med mel. Hell deigen over på bakepapiret. Bruk en slikkepott eller eventuelt fingrene og brett deigen flere ganger over hverandre. Legg deigen til slutt med skjøten ned. Husk å ha rikelig med mel under deigen. Deretter skal deigen hvile i ytterligere to timer med bollen over seg. Sett ovnen på 250 grader når det gjenstår en halv time av hviletiden, og la gryten eller leirformen varmes opp i ovnen. Om du bruker en leirgryte så må denne bløtlegges omtrent et kvarter i forveien. Når hevetiden er over skal deigen vippes over i formen - som da er varm. Brettekanten skal være opp. Det ser ikke spesielt fint ut, men det blir både fristende og godt når det er ferdigstekt. Sett formen inn i ovnen og la den stå med lokk på de første 30 minuttene. Ta av lokket og stek brødet i ytterligere 15 minutter, med temperatur nedsatt til 220 grader. Avkjøl noe i formen, deretter på rist.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.