torsdag 28. januar 2016

Fransk lammegryte med hvite bønner

Dette er en klassisk fransk lammegryte med hvite bønner. Den lager seg nesten selv, alt du trenger å gjøre er å steke kjøttet raskt, kutte grønnsakene og ha alle ingrediensene i en gryte så det kan putre seg ferdig på ovnen. Perfekt vintermat, og noe jeg ofte serverer på hytta etter en lang dag ute. Denne helgen skal vi imidlertid ikke på hytta, men gryta passer fint å servere likevel! 


Lammet kommer denne gangen fra Sokndal, det er lam av villsau som ble slaktet i høst. Litt mindre størrelse på denne enn det vanlige lammet man får tak i, men det kompenserer med fyldig og god smak. Ikke minst liker jeg at det har gått ute og beitet ned kulturlandskapet som dessverre holder på å gro igjen i Norge.
Få beitedyrene ut, det er både godt dyrevern, gir naturlig økologisk fòr, samt at det trimmer naturen. Vinn, vinn for alle. Visste du foresten at lam regnes som et av de minst ressurskrevende dyrene å ale opp? I Norge, vel og merke, i andre land hvor man ikke slipper dyrene på beite store deler av året, stiller det seg annerledes. Ja til dyr på beite og ja til lam på tallerkenen er mitt budskap idag! Og det jeg alltid pleier å si - ikke fyll opp tallerkenen med kjøtt, spis masse fargerike grønnsaker og gode karbohydrater i tillegg. 

Dette trenger du
Ca 1 kg lammekjøtt i skiver, gjerne bogstykker
Stekeolje
Salt og pepper
2 gule løk, eventuelt 5-6 småløk/sjalottløk
3-4 fedd hvitløk
2 gulrøtter
3-4 dl kraft/buljong
1 boks hermetiske tomater
3 spiseskjeer soltørkede tomater i olje, hakket, eller tilsvarende mengder halve soltørkede tomater
2 dl rødvin, men kan gjerne bruke hvit om du heller har det
1-2 spiseskjeer Dijonsennep
Timian, fersk eller tørket
1 boks hvite bønner, ferdig kokt

Slik gjør du
Stek lammekjøttet i litt olje i en stor gryte, eventuelt en panne. Pepre kjøttet når det steker. Legg tilside på en tallerken dersom du bruker panne. Fres hakket løk, knust og hakket hvitløk og gulrøtter i biter i pannen. Ha kjøtt og grønnsaker over i en stor gryte og kok ut pannen med litt vann slik at alle de gode smakene følger med over i gryta. Ha over kraft, vin, hermetiske tomater, soltørkede tomater, sennep og timian. La det syde til kjøttet er ferdig, gjerne 2 timer eller mer. Smak til med salt og pepper og eventuelt mer timian og tilsett bønnene når alt er ferdig. Gryta er klar til å serveres når bønnene er gjennomvarme. Jeg liker å servere en litt rustikk og grov potetmos til denne gryta. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.