onsdag 2. desember 2015

Eltefritt julebrød

Da er jeg igang med julebakst! Det er ikke bare bakingen som er i gang, vi har jammen spist opp resultatet også. Men sånn er det jo når man lager gjærbakst - den må spises med en gang. Dette er eltefritt julebrød, og noe av sukkeret er byttet ut med kokosblomstsukker. Derfor den litt mørkere fargen. Smaken er nydelig, men om du ikke har kokosblomstsukker, så går det fint an å bruke vanlig sukker. Brødet stekes i leirgryte eller i jerngryte, på samme måte som når jeg baker vanlig eltefritt brød. Smaken og konsistensen ble fantastisk! Store lommer i krummen og god skorpe.


Dette trenger du
500 gram hvetemel
1 ts kardemomme
100 gram sukker (bytt gjerne noe av sukkeret med kokosblomstsukker)

1/2 ts tørrgjær
75 gram smør
vann (smeltet smør og vann skal bli tilsammen ca 4 dl)
100 gram rosiner


Slik gjør du
Smelt smøret. Hell det over i et dl-mål og fyll opp med kaldt vann til du har 4 dl. Bland det tørre, gjæren og rosinene i en bolle og hell over væsken. Bland raskt sammen og sett det til heving på lunt sted i 12-20 timer. Bruk en bolle med lokk eller dekk til med plastfolie. (Dette er en prosess som tar toppen 2 minutter, og kan lett gjøres en ettermiddag. Da er det enkelt å bake ut dagen etter på formiddagen.) Ha et forholdsvis stort stykke med bakepapir på kjøkkenbenken og dryss over et raust lag med mel. Hell deigen over på bakepapiret. Bruk en slikkepott eller eventuelt fingrene og brett deigen flere ganger over hverandre. Legg deigen til slutt med skjøten ned. Husk å ha tilstrekkelig mel under deigen, slik at den ikke setter seg fast. Skråsnitt deigen med en skarp kniv. Deretter skal deigen hvile i ytterligere to timer, sett bollen over som et lokk. Sett ovnen på 250 grader når det gjenstår en halv time av hviletiden, og la gryten eller formen varmes opp i ovnen. Når hevetiden er over skal deigen legges over i formen - som da er varm.

Sett formen inn i ovnen og la den stå med lokk de første 30 minuttene. Lokket tas deretter av og brødet skal steke i ytterligere 10 minutter, med temperatur nedsatt til 220 grader.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.