torsdag 5. mars 2015

Helgefrokost - egg og bacon!

Frokost er ofte helgens høydepunkt. Enten på hytta etter en lang og rolig morgen med masse svart kaffe eller etter den faste lørdagstreningen når vi tilbringer helgen hjemme. Egg og bacon er mine fire gutters absolutte favoritt, og jeg er snill mamma og kone og serverer ferdige tallerkener, gjerne med eltefrie rundstykker i bunn, med stekt bacon og egg på topp. Hverdagsgleder for alle - siden jeg elsker å servere mat som jeg vet faller i smak. Egg og bacon er lite innsats med full uttelling, abefales på det sterkeste dersom man vi glede resten av familien. 


Finnes det flere preferanser på egg i familien? Sørg for skikkelig kartlegging på forhånd. Hos oss er det en som ønsker seg hakket plomme helt på slutten av steketiden, noe som er relativt enkelt å få til. I min tid som minstemann i en familie på fem, ble det i perioder fremsatt krav om serveringskombinasjoner av de stekte eggene som jeg tror overgikk det matematisk mulige. "Vanlig stekt, hakket plomme, hakket plomme og snudd, bare snudd med vanlig plomme, litt mer stekt enn vanlig plomme, hakket og snudd litt lenger enn vanlig." Skjønner? En tålmodighetsprøve for min far som alltid hadde ansvar for speileggene hos oss. En oppgave han løste med glans. 
Det er ikke vanskelig å steke egg og bacon, og mange har kanskje sin egne favorittmetode. Her er min. 

Dette trenger du
Egg, gjerne to til hver person
Bacon
Brødskiver eller rundstykker
Noen cherrytomater og agurkskiver
Eventuelt et par fedd hvitløk
Salt og nykvernet pepper

Serveres med kaffe og god eplejuice

Slik gjør du
Start med å steke bacon, slik at baconfettet som blir igjen i panna kan brukes til å steke eggene i. Legg bacon i panne på middels+ varme. Pass på at de ikke setter seg fast, og snu innimellom, men stek til de blir sprø og crispy. Kvaliteten på baconet vil ofte påvirke resultatet, min erfaring er at det er lettere å få til spør bacon av kvalitetsvarer. Gjør klart brødet på hver tallerken, og legg noen skiver bacon på hver skive. Nå er panna allerede varm og det er sannsynligvis nok fett etter baconstekingen. Da er det klart for å steke egg. Knus eggene rett i panna eller i en skål dersom du vil unngå skall. Om pannen er for varm, trekkes den bare tilside under stekingen av eggene. Om det er grei temperatur, stek videre til hvitten har stivnet helt og plommen ikke lenger er helt løs. Salte og pepre eggene og dander på toppen av baconet. Legg et par tomater og skiver agurk på hver tallerken og server til glade barn og smilende mann. (Jada, og til deg selv. :-) )

Luksusversjonen av dette får du om du legger tynne skiver av et par hvitløksfedd over speileggene rett etter at de er knust i panna. Lager deilig smak, kanskje litt annerledes enn man er vant til. Dette fikk jeg servert på en fantastisk frokostrestaurant i Spania for mange år siden, og vi lager det innimellom.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.