torsdag 3. april 2014

Svineknoke i tomatbasert gryte

Tomatbasert gryte med røkt og saltet svineknoke er en slager hos oss, særlig når det er litt kaldt ute. Svineknoke er uansett tid på året en relativt rimelig stykningsdel, og man får masse god mat av et par knoker. Denne gryten lager jeg ofte når jeg har litt tid på dagen, eller om kvelden slik at man har middag til dagen etter. Da smaker den dessuten enda bedre. Og følger man oppskriften med to knoker, har man kanskje middag i to dager.


Dette trenger du
1 stor eller 2 små gule løk
2-3 fedd hvitløk
3 gulrøtter
900 g hermetiserte tomater, eller to bokser
ca 1,5 liter kyllingbuljong
2 røkt svineknoke (eller med røksmak, som det heter nå om man kjøper de fra Gilde...)
1 pakke hvite, store bønner
1 pakke kikerter
Timian, fersk eller tørket
Laurbærblad
Persille til pynt
Crème fraiché til servering


Slik gjør du
Kok opp knoken, skyll den og hiv vannet. Om du mistenker den for å være ekstra salt, kan den koke en liten stund før vannet kastes - i såfall må koketiden i sausen reduseres tilsvarende. Surr hakket løk og knuste hvitløkfedd gyllent i litt olje i en stor gryte. Ha i tomater, gulrøtter, krydderet, kyllingbuljong/kraft og svineknoken. Kokes til kjøttet løsner fra beinet, det vil si et par timer. Jeg pleier ofte å sette den inn i stekeovnen på omtrent 100 grader, men den kan gjerne koke på komfyren også. Rett før servering fisker jeg opp knoken og renser den, legger kjøttet tilbake i gryten (og gir bikkja fettet og huden). Ha i kikertene og de hvite bønnene til slutt. Serveres glovarm i rause porsjoner med en klatt crème fraiché og litt grønt til pynt. Aller helst med nybakt brød til.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.