onsdag 12. oktober 2011

Sitron- og appelsinis til kalde dager

I boken Jamies Italia leste jeg for første gang om noe som kalles sjerbet. Det er ikke den tradisjonelle sorbeten, og heller ikke is laget på egge- og melkebasert smete. Det er en slags sorbetliknende is tilsatt litt fløte - i en eller annen form.


Denne isen var - i følge med en sjokoladesorbet jeg skal skrive om litt senere - dessert på bursdagsmiddagen min. Kraftig kost krevde lett dessert, og det synes jeg alltid sorbeter er. Oppskriften er en noe videreutviklet versjon av Jamie Olivers. Mest fordi jeg brukte både appelsin og sitron, men også fordi jeg synes oppskriften hans var for knapp.

Dette trenger du
3,5 dl nypresset appelsin og sitron, omtrent halvparten av hver eller sammensetning etter smak og tilgjengelighet
3,5 dl vann
Finrevet skall av en sitron, helst økologisk
250 gram sukker, eller etter smak
2 rause spiseskjeer mascarponeost

Slik gjør du
Sukkermengden må tilpasses syrligheten på appelsinene og sitronene. 250 gram er ikke noe ekstakt mål, men det var perfekt den siste gangen jeg laget denne desserten. Det er derfor en idé å ikke tilsette alt med en gang, men smake seg litt frem først.

Ha nypresset saft av sitroner og appelsiner sammen med vann i en gryte. Tilsett finrevet sitronskall og sukker og varm opp. Rør inn mascarponeosten, visp det godt sammen. Avkjøles og has i kjøleskap slik at den er skikkelig kald før den has i iskremmaskinen. Om man ikke har iskremmaskin, kan den settes i fryseren. Rør godt hver halve time slik at ikke isen krystalliserer seg.


Denne smaker vanvittig godt, takk skal du ha, Jamie! Eldstesønnen i huset rangerte den umiddelbart på toppen av listen over is jeg har laget denne sesongen. Jeg tror faktisk jeg er enig med ham.

1 kommentar:

  1. Denne så interessant ut, så den må testes... :)

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.