lørdag 10. september 2011

Salat med andefilet, chèvre og rødbeter

I dag er det 10. september, for mange en helt spesiell dato. Ikke dagen før 9/11, ikke dagen etter at Norge vant 2-1 i kvalifiseringskampen over England i 1981.

10. september er dagen da rypejakta starter i hele landet. Mannen og hunden har spunnet rundt seg selv de siste ukene, han har lidt av tidvis konsentrasjonssvikt og særdeles svevende blikk.Jeg innledet rypesesongen med å tømme fryseren for stokkand. Stokkand er favorittfuglen min, tror jeg. Fantastisk smak og dessuten nydelig å kombinere med høstens rotgrønnsaker.

Det ble salat i dag, en enkel salat med chèvre, appelsinfileter, rødløk, reddiker, rødbeter og masse annet godt. Superenkelt å lage til når man er enslig, slik jeg var i dag, og dessuten helt overkommelig å lage til dersom man er flere.Dette trenger du
Lollo rosso
Rødbeter
Reddiker
Appelsinfiléter
Rød løk
Søte, små tomater
Chèvre
Valnøtter
Akasiehonning
En god olivenolje
Andebryst
PepperSlik gjør du
Gjør klar grønnsakene. Vask rødbetene godt og skjær av topp og bunn. Kokes til de er møre med skallet på, avkjøles raskt og skrelles. Rens og skjær reddiker og rødløk i tynne skiver. Skjær ut appelsinfilétene. Del tomatene. Skjær skiver av chèvren og legg den i et ildfast fat - i en ikke altfor varm ovn. Stek andebrystene i panne og la de hvile omtrent ti minutter.
Anrett lollo rosso på en tallerken, og ha over rødløk, reddiker, appelsinfileter, rødbeter i skiver, tomatene, chèvren og skrått skårne skiver av rosastekt andebryst. Dryss over valnøtter og ringle over god olivenolje og akasiehonning. Jeg laget ikke noe vinaigrette denne gangen, siden jeg ikke ønsket at andesmaken skulle overdøves. Dessuten tilførte appelsinfileten også litt syrlighet.

(Jeg planlegger forresten et skikkelig innlegg om hva man gjør med en and som man har skutt selv. Venter bare på at han som skal gi meg nødvendig informasjon om hva som skjer før den blir til fine fileter, kommer tilbake.)Det er sesong for rotgrønnsaker for tiden. Og siden jeg ikke kunne være på Bondens marked i Oslo i dag, trøstet jeg meg med å handle flotte reddiker på torget i Egersund istedet. Reddiker har en karakteristisk peppersmak og kjøttet skal være crispy og hvitt. Nå får man reddiker i bunt og da kan man også spise bladene. I tillegg til å smake godt, inneholder reddiker både mengder med kostfiber og c-vitaminer. Ingen grunn til å unngå reddiker, med andre ord.

1 kommentar:

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.