tirsdag 30. august 2011

Røsti - poteter på sveitsisk vis

Dessverre fikk jeg ikke testet skikkelige røstipoteter da vi var i Zürich og St. Moritz for noen uker siden. Røsti er revet rå potet tilsatt litt krydder og stekt i panne, og det regnes for å være en sveitsisk spesialitet.


Selvom jeg ikke fikk anledning til å teste den skikkelige varianten i røstipotetenes hjemland, er det imidlertid noe jeg lager innimellom. Både for å få litt avveksling til de vanlige potetene og fordi det rett og slett smaker veldig godt. Siden røstisteking krever litt tid, er det ikke noe jeg anbefaler at man gjør dersom man skal servere middag til mange. I helgen testet jeg imidlertid ut steking en stund før servering, og jeg var overrasket over hvor sprø de faktisk holdt seg selvom det tok litt tid fra steking til servering. Etter litt googling på oppskrifter fant jeg også ut at jeg kunne tilsette ferske urter og litt skarp ost. Frister absolutt til gjentagelse.

Dette trenger du
Poteter
Rødløk
Hvitløk
Gryuère eller annen skarp ost som sveitser, jarlsberg e.l.
Ferske urter, jeg brukte timian og rosmarin
Salt og pepper


Slik gjør du
Vask og/eller skrell potetene godt. Riv potetene på rivjern eller i kjøkkenmaskin. Klem mest mulig av vannet ut av de revne potetene med et kjøkkenhåndkle. Riv løk, hvitløk og ost og bland det sammen med potenene. Tilsett hakkede urter og salt og pepper. Bland godt sammen.
Form små "kaker" av potetmassen og stekes i panne i litt smør. Om du skal lage masse, anbefaler jeg flere stekepanner. La potetkakene ligge en stund på den ene siden på god varme slik at de setter seg skikkelig. Snu dem deretter og stek ferdig på den andre siden.

Denne kvelden hadde vi røstipoteter som tilbehør til stekt duebryst. Forholdsvis nyskutt og akkurat ferdig mørnet. I skrivende stund er faktisk mannen ute på duejakt igjen, og jeg er tilbøyelig til å synes det er hundre prosent greit - så godt smakte det! I tillegg serverte jeg rødbetepuré, som for anledningen ble bragt til nye høyder fordi jeg tilsatte en god del av den hjemmelagede tomatpestoen istedet for ovnsbakte cherrytomater. Puréen har faktisk aldri vært så god før.

4 kommentarer:

 1. Hva er det som tar lang tid? Det høres jo ganske lett ut. Fikk lyst til å forsøke dette til middag i dag, hvor mye tid må jeg sette av?

  SvarSlett
 2. Hei Marianne. Jeg synes det tar ganske lang tid å steke røstiplettene. Det kan man imidlertid gjøre noe med ved å steke én stor "kake", eller ha flere stekepanner. Men alt i alt synes jeg det tar lengre tid enn jeg tror det skal gjøre. Da jeg laget røsti sist, var vi åtte til bords, og jeg synes jeg sto og stekte i evigheter. Men det tar altså ikke *så* lang tid, og det smaker så godt at det er verdt innsatsen. :) (Det er som med pannekaker - jeg synes iallefall det er tidkrevende å steke pannekaker...)

  SvarSlett
 3. Hei!
  Hvor mye potet beregnes på 1 røstiplett?
  Håper på svar:):)

  SvarSlett
 4. Jeg vet dessverre ikke eksakt, men kan tenke meg at det går omtrent to poteter til en røstiplett av litt størrelse. Mengde poteter vil også selvsagt variere etter størrelse på røstien. :-) Håper du ble litt klokere.

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.