onsdag 10. november 2010

Sopprisotto med serranoskinke

Risotto vender jeg stadig tilbake til. Det smaker godt av akkurat det man ønsker at det skal smake. Variasjonsmulighetene er uendelige. I mine øyne er god kraft og hvitvin to av de viktigste ingrediensene, i tillegg til risottoris, hvitløk, løk og friske urter. I dag hadde jeg i tillegg sopp, parmesan, litt rucola, dill og vårløk som jeg tilsatte på slutten, samt god serranoskinke ved siden av.


Jeg bruker gjerne hønsekraften min til dette. Om jeg ikke har egenprodusert kraft, bruker jeg enten fond på flaske eller Knorrs økologiske hønsebuljong. Mye av risottosmaken ligger i kraften, så det er mye å hente smaksmessig på å ha en god kraft som utgangspunkt.


Første gang jeg leste om risotto var i Magasinet for en del år tilbake. I spalten "Det beste jeg vet" har Andreas Viestad skrevet om nettopp det beste han vet siden Magasinets oppstart. Risotto har vært blant de omtalte matrettene. Nylig ga Viestad ut boken "Ekte mat" - en bok som ligger på stuebordet hjemme. Jeg har bladd og lest litt i den og den ser svært lovende ut.

Så lovende at jeg også har kjøpt den i gave til en jeg kjenner - dessverre til en ikke spesielt hyggelig anledning. Det var ved raskt gjennomsyn ved overgivelsen at jeg igår fikk øye på Viestads risotto i boken. Og ble umiddelbart inspirert.

Derfor ble det risotto i går. Varmende, fyldig høstmat som passer fint når man skal kose seg uten at det egentlig trenger å være ekstraordinært. Bare velsmakende av gode råvarer og egenprodusert kraft. God mat som både trøster og metter.

Dette trenger du
Dette er nok til to sultne voksne mennesker, med rester til lunsj dagen etter.

250 gram risottoris
Ca 1 liter hønsekraft eller -buljong
3 dl hvitvin
2 sjalottløk
3 fedd hvitløk
Olivenolje
Kantareller og aromasopp
Nykvernet sort pepper
Fersk timian
50-100 gram revet parmesan
2 kraftige vårløk
1 håndfull rucola
1 håndfull fersk dill
Litt fersk basilikum eller andre urter
Serranoskinke
Slik gjør du
Hakk løk og hvitløk og stek det gyldent og mykt i olivenolje i en sautépanne. Rens og skjær soppen i passende biter og ha det i pannen sammen med løken. Tilsett risen og la alt frese på middels varme i noen minutter. Så skal vinen helles i mens man rører. Få opp varmen på komfyren, slik at vinen raskt koker inn i risen - alt mens man rører. Røringen er essensielt for å få til den silkemyke og litt kremete konsistensen på risottoen.
Lag buljong eller varm opp kraften. Dette skal spes inn i risottoen litt om litt, også dette mens man rører. Etter omtrent 20 minutter med helling og røring er risottoen nesten klar. Rør inn revet parmesan.
Vask, rens og skjær vårløk i tynne skiver og hakk både rucola, dill og basilikum. Dette røres raskt inn i risottoen når den er klar. Servér mens den er varm, gjerne med litt god skinke, en grønn salat og nybakt focaccia til.

2 kommentarer:

  1. Jeg ♥ risotto! Det er ultimat trøstemat som inntas i sofaen i en dyp skål og med ullsokker på. Altså ullsokker på meg, ikke risottoen :)

    Tror nesten jeg må lage meg risotto i kveld!

    SvarSlett
  2. Denne likte jeg! Den risottoen ser bare nydelig ut. Smart å ha skinken ved siden av.

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.