mandag 11. oktober 2010

Gryte av nakkekoteletter

I et forsøk på å tømme fryseren laget jeg forleden dag en smakfull gryte med nakkekoteletter av svin. Svin og storfe spiser vi relativt lite av, siden vi har tilgang til så mye annet kjøtt. Denne gangen var det feilberegning av mat som var tiltenkt grillen i sommer som gjorde at jeg måtte tenke ut noe med svin. Jeg har også fått litt dilla på å tilføre kraftige gryter søtlige og friske elementer, denne gangen ble det et par tørkede aprikoser og et norsk rødt eple.

Dette trenger du
4 nakkekoteletter av svin
1 liten løk
2 fedd hvitløk
smør til steking
3-4 dl hvitvin
0,3 dl sherry- eller rødvinseddik
2 spiseskjeer hakkede soltørkede tomater i olje
1 kvist finhakket rosmarin
fløte
pepper og salt
1 norsk rødt eple (tror det var Aroma)
2-3 tørkede aprikoser

Slik gjør du
Skrell og del løken i to. Skjær den deretter i tynne skiver og stek den gylden i litt smør. Hakk hvitløksfeddene og ha dem i gryten sammen med løken rett før den er ferdig. Legg løk og hvitløk over på en tallerken.

Brun kotelettene lett i litt smør i samme gryte. Kvern pepper over. Jeg delte kotelettene i to, så det skulle være lettere å steke dem. Behold beina på, det gir en kraftigere smak.

Legg koteletter og løk tilbake i gryten og hell over hvitvin til det dekker kjøttet. Ha også i eddik, de soltørkede tomatene, finhakket rosmarin og fløte. Pepre om nødvendig.

Sett ovnen på 150 grader og plassér hele gryten inn i ovnen. La den stå i omtrent en time, eller til kjøttet er mørt og ferdigstekt.

Skjær eplet i forholdsvis små biter og hakk aprikosene. Ha det i gryten og rør lett. Gryten skal varmes på platen, men jeg synes det er godt om eplene ikke kokes i stykker. Servér derfor gryten umiddelbart.


Passer med potetmos og for eksempel kokt brokkoli eller grønne bønner.

Gryte er sesongriktig, det er mat for latsabber og det smaker godt. Selvom dette er mat som tar litt tid, genererer det ikke mye arbeid. Og om du har en Le Creuset-gryte, kan til og med oppvaskmaskinen din gjøre en del av ryddearbeidet!

1 kommentar:

  1. Denne prøves i kveld! Bytter ut svin med storfe, men tror komposisjonen blir bra likevel!

    Ulrikke

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.