fredag 22. januar 2016

Eltefrie rundstykker med valmuefrø

Med hyttehelger følger det med nybakte rundstykker til frokost. Ja, etter kaffe på sengen, selvsagt! Her er ekstra stor porsjon med eltefrie rundstykker, frokost til en hel haug med andre ord. Og heldigvis nok til lunsj eller matpakken. Det er havregryn i deigen og valmuefrø på toppen, det gir både saftig bakst og litt variasjon i utseende og smak. Oppskriften rekker til ca 16 ciabatta

Dette trenger du
800 gram hvetemel
200 gram lettkokte havregryn
1/2 ts tørrgjær
3 ts salt
8 dl vann
Litt hvetemel til utbaking
Valmuefrø

Slik gjør du 
Bland det tørre godt sammen i en bolle og hell over væsken. Bland raskt og sett det til heving på lunt sted i 12-20 timer. Bruk en bolle med lokk eller dekk til med plastfolie. Finn frem en bakeplate og dekk med bakepapir. Dryss litt hvetemel over deigen og bruk en saks til å klippe av passende emner. Legg disse med litt avstand mellom på bakeplaten. De trenger ikke formes ytterligere eller se fine ut, i ovnen får de rustikt og flott utseende. Pensle runstykkene med litt vann og dryss over valmuefrø. Sett brettet inn i kald ovn og sett ovnen på 200-220 grader. Følg med, etter 15-20 minutter bør de snart være ferdige. Dette avhenger selvsagt av hvor rask ovn man har, så følg nøye med. Rundstykkene skal være gylne i fargen. Avkjøles på rist og nytes i fersk tilstand.

God frokost!

2 kommentarer:

  1. Går det ann å bruke fersk gjær til denne oppskriften og fremgangsmåten?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det går fint an. Det er imidlertid veldig lite gjær som skal til da. Det er lettere å beregne tørrgjær enn fersk gjær, og det er grunnen til at det oppgis i tørrgjær her. :-) Men sjekk ut hvor mye fersk gjær som tilsvarer 1/4 ts tørrgjær og rør ut gjæren i vannet. Det trenger ikke være lunkent.

      Slett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.