onsdag 7. august 2013

Rødspette og annen flyndrefisk

En god del av barndommens gode sommerminner er relatert til garnfiske på hytta. Det var alltid knyttet stor spenning til morgenens aktiviteter etter at vi hadde satt garn i sjøen kvelden før. Min far har alltid vært en mester i å vikle fangsten ut av trollgarnet vi hadde, og de som har erfaring med slike garn vet at tålmodighet er en viktig egenskap til de som ble satt til å rense garn. Samt evne til å se hvordan fisken har satt seg fast i garnet. For trollgarn består av tre sett garn, for å gjøre det mest mulig effektivt ved fangst - noe som gjør det ekstra vanskelig å rense. Sannsynligvis finnes det mange garn klippet opp i frustrasjon forlatt i den norske skjærgården, etter timer med rensing som ikke førte til annet enn at fisken satt enda bedre fast - samt at man hadde pådratt seg et par ekstra grå hår på hodet. 


Vi har forsøkt å opprettholde garntradisjonen her på øya. I sommer har vi satt garn, og for første gang skulle vi stå for rensing selv. Heldigvis oppdaget vi at undertegnede sannsynligvis har lært mer om garnrensing enn først antatt, eller så er evnen til å vikle fisken fint ut av trollgarn rett og slett arvelig. Uansett klarte jeg med litt kvinnelist å sikre middagen den dagen; det ble helstekt rødspette og annen flyndrefisk. 

Oj, så godt det er! Selvfisket, ferskt, salt og sprøtt. Deler av husholdningens mannlige representanter sørget for grovrensing - etter at jeg hadde skilt fisk og garn. Så var det bare å finrense; klippe bort finner, børste bort blod, gjøre istand til steking. 

Noen prøver seg på garnrensing før Andre må overta. 
Dette trenger du
Hel og renset rødspette
Griljermel
Hvetemel
Salt
Nykvernet pepper
Smør og olje
Mandelskiver

Sitron og kapers til servering

Slik gjør du
Gjør fisken klar til steking. Er den kjøpt i fiskebutikk, vil det meste av arbeidet allerede være gjort. Ellers er det bare å klippe vekk finner, børste den ren og tørke den. Bland sammen griljermel, hvetemel, salt og pepper. Varm stekepannen og ha i litt olje. Vend fisken i melblandingen og legg den i pannen med skinnsiden ned. Stek den et par minutter, eller til den er gjennomstekt. Snu den og legg på en klatt med smør i pannen. La fisken ligge enda et minutt, slik at den blir helt klar. Server hel med et dryss skivede mandler, sitronbåter og litt kapers. Og kanskje coleslaw ved siden av?

Noen synes kanskje det er ubehagelig med alle beina som er i fisken? Ikke fortvil, de renses enkelt vekk ved å skjære et snitt langs midten av fisken. Løft vekk fiskekjøttet på hver side og fjern beinet i midten. Snu og gjenta på den andre siden. Det vil ofte sitte en del småbein der finnene har vært. Jeg pleier for enkelhets skyld å skjære vekk denne delen, siden det er vanskelig å rense det helt fritt for bein. Stikk kniven på innsiden av filetene og pirk vekk hele festet der finnene har vært. Litt jobb, men absolutt verdt det. 

Nero passer godt på fangsten.
Eller, kanskje han bare vil være i nærheten av oss?

3 kommentarer:

 1. Haha, festlig bilde... :) Rensing av garn er da ikke så komplisert? Men nå har jeg ikke prøvd å rense det med svære hansker på heller.. ;)
  Ha en fin kveld!

  SvarSlett
 2. Kanskje du ikke har forsøkt å rense trollgarn, med tre ulike garn utenpå hverandre? Hanskene ble brukt fordi det var mer brennmaneter enn fisk - ville gjort veldig vondt uten hansker.

  SvarSlett
 3. Ah, brennmaneter er noe herk ja. Men joda, jeg har renset trollgarn også.

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.