Sider

torsdag 7. februar 2013

Fastelavnsboller

Det finnes nesten ingenting som er bedre enn nystekte boller. Og det er bollesøndag i helgen, hvilket gir hvertfall én god grunn til å bake boller!


Jeg har lenge testet ut ulike deiger til søt gjærbakst, og denne deigen er den aller mest vellykkede. Forskjellen på denne og andre oppskrifter er at melk og smør kokes opp før det avkjøles til fingertemperatur og blandes med gjær og resten av ingrediensene. Samt at jeg bruker melis istedet for sukker. Grunnen til at bollene blir luftige med denne metoden er angivelig at melkeprodukter inneholder et enzym som hindrer gjæren i å gjøre hevejobben sin. Dette enzymet ødelegges ved koking. All melk vi kjøper er pasteurisert. Det betyr at melken har vært varmet opp til en temperatur på ca 70 grader for å hindre bakterievekst. Dette er ikke tilstrekkelig til å få til den ønskede effekten når man baker boller.

Dette trenger du
Til ca 24 boller

1 kg hvetemel
150 gram melis
6 dl melk
ca 40 gram fersk gjær
1 egg
150 gram smør
3-4 klyper havsalt
2 ts kardemomme
1 egg til pensling

Slik gjør du
Kok opp melk, smør og melis. La det avkjøle til fingertemperatur og pisk forsiktig inn egget. Rør også ut gjæren. Bland mel, salt og kardemomme i en bakebolle, bland sammen og tilsett deretter væsken. Rør lett sammen med en slikkepott og elt deigen i minst 15 minutter – helst i en kjøkkenmaskin. Sett deigen til heving med plastfolie over bollen på lunt sted i én time.
Sett ovnen på 220 grader. (Jeg bruker varmluft fordi jeg kjenner ovnen best med varmluft. Bruk det du pleier.) Del deigen i to og deretter hver halvdel i tolv emner. Trill ut boller og legg dem på stekebrett kledt med bakepapir. La bollene etterheve omtrent 20 minutter. Pisk sammen egget og smør bollene varsomt så de ikke klapper sammen. Stek på midterste rille i ca 10-15 minutter til de ser gyldne og fine ut. Om det ser ut som bollene blir litt brent på toppen uten at de er gjennomstekt, legg over et bakepapir for beskyttelse. Avkjøl på rist.


I skikkelige fastelavnboller - hvertfall etter mine begreper - skal det være fyll. Deilig, tykt og fløyelsmykt vaniljefyll, gjerne med syltetøy - aller helst hjemmelaget. Sist jeg sjekket ut denne oppskriften for å ta noen bilder, kokte jeg sammen noe syltetøy av en boks med frosne bringebær mens jeg laget vaniljekremen.

Oppskrift på hjemmelaget og himmelsk vaniljekrem kommer du til ved å trykke HER. Syltetøyet er superenkelt. Hell frosne bringebær over i en liten gryte og tilsett litt sukker etter smak. La det hele koke inn en stund, så det blir tykt og godt syltetøy.

Bland vaniljekrem med litt pisket fløte. Den blir ekstra god om den håndpiskes.

Del bollene i to og ha på syltetøy og vaniljekrem. Varier med det du måtte ønske. Disse bollene var relativt tradisjonelle, men med skikkelig god vaniljekrem trenger man egentlig ikke mer fantasifullt fyll. Man kan også gjerne drysse over litt melis, men jeg synes det blir klissete nok med vaniljekremen.

Om du heller har lyst til å bake marsipansnurrer, finner du oppskrift HER.

Ris noen med bjørkeriset og server samtidig boller.

Ha en god bollesøndag!

10 kommentarer:

  1. hvordan stiller du deg til gammeldagse oppskrifter på fastelavnsboller? har en oppskrift som inkluderer 300 g smør til 900 g mel...

    SvarSlett
  2. Ja, si det? Altså omtrent dobbelt så mye smør som jeg har i denne oppskriften? Jeg vet ærlig talt ikke, blir ikke det en veldig tung deig? Har aldri forsøkt, så kan dessverre ikke gi deg noe bedre svar. :-)

    SvarSlett
  3. Henriette stålesen7. februar 2013 kl. 22:25

    Hei. Har også gjennom årene prøvd ut forskjellige oppskrifter på boller. Din er nesten lik den eg bruker, melis gjør bollene luftige og gode. Eg og smelter smør i gryta tilsetter salt og fersk gjær så mel - egentlig enkel oppskrift men de blir herlige. Go fastelavensøndag;)

    SvarSlett
  4. Har også liknende oppskrift, men der skal bollene trilles ut med en gang for så å etterheve i to timer. Vi feier forresten bollesøndag på Gran Canaria i år:))

    SvarSlett
  5. Har også liknende oppskrift, men der skal bollene trilles ut med en gang for så å etterheve i to timer. Vi feier forresten bollesøndag på Gran Canaria i år:))

    SvarSlett
  6. Takk for tips og bollene ble veldig bra:)
    Klem
    Liza

    SvarSlett
  7. Bollene ble kjempegode og ikke minst luftige. Har aldri brukt melis før:0) i bollebaking, men dette ble godt. Kan en bytte likt mot likt når det gjelder sukker og melis?

    SvarSlett
  8. Har brukt denne gode bolleoppsrkiften din flere ganger nå :) Blir saftige OG luftige boller som ikke er altfor søte. Til fastelaven er det tradisjon i min familie å fylle bollene med makronfyll og eggekrem (før de stekes) - yum!

    SvarSlett
  9. Dette høres nesten ut som bollene vi laget på skolekjøkkenet på Husabø for 100 år siden! Jeg bruker fremdeles oppskriften hvor jeg koker opp melk, melis og smør og bollene blir fantastiske!

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.