torsdag 3. mai 2012

Helstekt entrecôte

Vi har ganske tradisjonell kjønnsrollefordeling i heimen, mannen min og jeg. Jeg lager stort sett maten, han rydder. I mange år var det riktignok slik at han tok seg av maten så lenge det dreide seg om tilberedning av kjøtt. Men ikke nå lenger. Jeg har kommet litt over kjøtt-angsten, ved hjelp av de tre opplagte elementene tid, prøving og feiling. I helgen laget jeg helstekt entrecôte, et nydelig stykke kjøtt fra Prima Jæren. Det ble faktisk så bra at jeg tror jeg kan avblåse kjøttilberedningsaversjonene mine en gang for alle. Sånn helt offisielt.

Her er kjøttet ferdig stekt i pannen, men har ennå ikke vært i ovnen. 

Det er viktig at likestillingen ikke går for langt. Jeg skal derfor love å holde meg unna mannetingene i fremtiden, slik at jeg ikke opparbeider for gode ferdigheter på jakting, partering, skjortestryking og øldrikking. Mannen er fremdeles mann, liksom.

Ok, tilbake til kjøttet. Det er noe med helstekte kjøttstykker, synes jeg. Noe staselig og ekstravagant. Likevel er det lekrere med kjøttstykker servert i tynnere skiver, enn en stor klump med kjøtt stekt og deretter lagt på tallerkenen. Man spiser dessuten mindre kjøtt på denne måten også. Tror jeg da. Det er iallefall min erfaring. Og det er helt i tråd med min matfilosofi; kjøp bedre og dyrere kjøtt, og spis heller mindre. Så kan man fråtse i smakfullt tilbehør.

Det er enklere å helsteke kjøttet enn man tror, man må bare følge enkelte retningslinjer (og noen av dem gjelder uansett hvordan man steker kjøttet). Det bør være romtemperert når det legges i pannen. Ta kjøttet derfor ut av kjøleskapet minst en halvtime før det skal stekes, gjerne lenger. Man bør bruke steketermomenter for optimal steketid. Har du ikke steketermomenter er det en rimelig investering for godt kjøtt. Og dessuten skal kjøttet hvile etter at det er tatt ut av stekeovnen og før man skjærer i det. Dette slik at kjøttsaftene skal kunne sige inn i kjøttet og ikke bare forsvinne ut når man skjærer det opp.

Her er oppskrift på en litt rustikk middag. Kjøttet kan enten serveres med ulikt tilbehør, som det ble servert HER, eller man kan rett og slett ha det som en del av flere retter på et tapasbord.

Dette trenger du
1 stykke entrecôte
Cherrytomater
Rød løk
Hvitløk
Squash
Olivenolje
Litt rødvin
Smør til steking
Salt og pepper

 Ferdig kjøtt og grønnsaker.

Slik gjør du
Ta kjøttet ut av kjøleskapet og tørk det godt. La det stå i minst en halv time, gjerne lenger dersom det er et stort stykke. Legg tomater, knust hvitløk, løk i båter og squash i terninger i en liten ildfast form. Ringle over litt olivenolje og kvern over litt pepper. Sett inn i ovnen og sett ovnen på 180 grader. Ha litt smør (skikkelig smør!) i en panne og sett på litt over middels sterk varme, eventuelt stek i en blanding av olje os smør. Smøret skal være godt brunt når man begynner å steke kjøttet, men det skal ikke være brent. Stek kjøttstykket på alle sider og pepre godt. Strø også litt Maldonsalt over når kjøttet er ferdig i pannen. Legg kjøttet over grønnsakene i ovnen og hell litt rødvin i bunnen av formen. Dersom smøret ikke er altfor brent kan dette også helles over kjøttet som ligger i formen. Stikk inn steketermometeret der det er tykkest. Senk temperaturen til 150 grader og sett inn formen igjen. Følg med på steketermometeret og ta ut formen når den har nådd 54-57 grader. Temperaturen vil stige et par-tre grader også etter at kjøttet er tatt ut av ovnen. La kjøttet hvile minst 15 minutter og skjær deretter skiver av kjøttet. Server med den rustikke sausen og grønnsakene slik de er.

Jeg ser aldri på klokken når jeg steker kjøtt på denne måten. Det er derfor vanskelig å anslå steketid, her vil selvsagt både størrelse på kjøttstykket og varme i ovnen spille inn som vesentlige faktorer. Men igjen, har man steketermomenter, trenger man ikke klokke.

3 kommentarer:

  1. Ha ha, herlig:)
    Vår fordeling i huset er at mannen tjener inn penger, vasker og stryker tøy. Hva jeg gjør er å snekre, grille, leke kreativ, lage mat. Ellers er vi begge noen rotehoder.
    Det ser ut som du har fått et flott resultat på entrecoten.
    Klem
    Liza

    SvarSlett
  2. Hei! Nå er jeg klar for å prøve jeg og! Men kan du gi et tips hva gjelder valg av steketermometer? Er det noe bedre med sånn elektronisk? piper det når det er kommet opp i ønsket temperatur? eller like greit med en manuell sak?

    SvarSlett
  3. Hei Birgitte! Jeg har et digitalt steketermometer, men stiller det sjeldent inn til å pipe når det er ferdig. Jeg passer rett og slett bare på, slik at jeg kan ta ut kjøttet når det har nådd en viss temperatur. Anbefaler det, siden jeg innbiller meg at det er litt mer nøyaktig enn de gammeldagse manuelle.

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.