fredag 6. april 2012

Fløtegratinerte poteter

Til lammesteken jeg skrev om forleden dag, laget jeg fløtegratinerte poteter. En klassisk tilbehørsrett det egentlig går an å gjøre en del ut av, men som denne gangen ble laget på ordinært vis. Jeg vurderte å ha i sennep, men droppet det siden lammelåret var smaksatt med det. Ellers er det mulig å blande inn noen grønnsaker, løk, litt annerledes krydder osv.



Da jeg lette etter opplysninger om hvilke poteter som egnet seg best til fløtegratinerte, ble jeg litt forvirret. Barmen anbefalte bruk av melne poteter, på siden til Frukt.no ble det anbefalt kokefaste. Jeg brukte Folva, som går under kategorien kokefaste - og det fungerte utmerket. Sausen ble fint jevnet, selvom argumentet for å bruke melne er at de lettere vil sørge for jevnet saus.

Hva er deres erfaringer?

Dette trenger du
2 kg poteter, jeg brukte Folva
7 dl fløte
4 dl melk
4 fedd hvitløk (eller etter smak)
Muskat
Salt og pepper
Ost til gratinering, gjerne smaksrik ost som parmesan, jarlsberg, Gruyère eller lignende
Hakket persille til servering



Slik gjør du
Sett ovnen på 200 grader. Jeg bruker varmluft. 2 kg poteter var akkurat passe til to mellomstore former fra Ikea. Vask og skrell potetene og skjær dem i like store skiver. Ikke vask dem etter at de er delt, da tar man vekk all stivelse som siver ut. Fordel potetskivene i formene. Varm opp melk og fløte til kokepunktet og tilsett litt muskat, salt, pepper og finrevet hvitløk. Hell blandingen over potetene og sett inn i ovnen. La det stå i ca en halv time og dryss deretter over osten. Ta formene ut når potetene kjennes myke og osten er smeltet. Server med et godt dryss hakket persille.

2 kommentarer:

  1. Jeg bruker helst melne poteter. Trekker de oppskjærte potetene på svak varme i fløte tilsatt hvitløk, salt, pepper og litt aromat. Noen ganger har jeg i litt rømme også.
    Gratinerer dem deretter i ovnen til den har satt seg skikkelig og osten er gylden. Viktig at den får stå lenge, da blir de best! :)

    SvarSlett
  2. Synes at det meste untatt nypotete kan brukes. Da jeg var utvekslingsstudent i Frankrike for ca 100 år siden, lærte jeg å lage dette. Da skivet vi hvitløk og surret i smør i formen før vi startet, la deretter skivede poteter lagvis og skvettet fløtemelk og salt/pepper mellom lagene. Gruyere på toppen og inn i ovnen lenge nok til et potetene ble møre. Det var ikke snakk om "saus" i gratengen, bare møre poteter som hadde sugd til seg mesteparten av væsken.

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.