lørdag 3. oktober 2015

Blåbærsnurrer

Det finnes faktisk ikke noe som er bedre enn søt gjærbakst i hele verden. Bortsett fra søt gjærbakst med deilig fyll. Denne gangen ble det vaniljekrem og blåbær, himmelsk godt. Jeg anbefaler virkelig å prøve denne oppskriften, bollene kommer til å sende deg til topps på en eller annen pall, jeg lover!

English below.



Dette trenger du
Til ca 20 blåbærsnurrer

1 kg hvetemel
150 gram melis
3 dl melk
3 dl vann
ca 40 gram fersk gjær eller en pose tørrgjær
1 egg
150 gram smør
3-4 klyper havsalt
2 ts kardemomme

Vaniljekrem, hjemmelaget eller ferdiglaget
Frosne eller ferske blåbær, et par never og helst de ville blåbærene som faktisk blir blå


Slik gjør du
Kok opp melk, smør og melis. Tilsett vannet og avkjøl til fingertemperatur. Pisk forsiktig inn egget, og rør ut gjæren. Bland mel, salt og kardemomme i en bakebolle, bland sammen og tilsett deretter væsken. Rør lett sammen med en slikkepott og elt deigen i minst 15 minutter – helst i en kjøkkenmaskin. Sett deigen til heving med plastfolie over bollen på lunt sted i én time.
Sett ovnen på 200-220 grader. (Jeg bruker varmluft fordi jeg kjenner ovnen best med varmluft. Bruk det du pleier.) Del deigen i to og kjevle ut to rektangler. Smør et tynt lag med vaniljekrem og dryss over blåbær. Det trenger ikke være mange, kun et lett dryss. Rull sammen og skjær skiver som legges på et stekebrett med bakepapir. La snurrene etterheve omtrent 20 minutter. Stek på midterste rille i ca 10-15 minutter til de ser gyllne og fine ut. Om det ser ut som snurrene blir litt brent på toppen uten at de er gjennomstekt, legg over et bakepapir for beskyttelse. Avkjøl på rist. Pynt eventuelt med melisglasur om ønskelig.

Jeg har tidligere testet ut ulike deiger til søt gjærbakst, og denne deigen er den aller mest vellykkede. Forskjellen på denne og andre oppskrifter er at melkemengden er halvert, og det er brukt vann, og at melk og smør kokes opp før det avkjøles til fingertemperatur og blandes med gjær og resten av ingrediensene. Samt at jeg bruker melis istedet for sukker. Grunnen til at bollene blir luftige med denne metoden er angivelig at melkeprodukter inneholder et enzym som hindrer gjæren i å gjøre hevejobben sin. Dette enzymet ødelegges ved koking. All melk vi kjøper er pasteurisert. Det betyr at melken har vært varmet opp til en temperatur på ca 70 grader for å hindre bakterievekst. Dette er ikke tilstrekkelig til å få til den ønskede effekten når man baker boller.

In english:
Ingredients
20 blueberry buns
1 kg flour
150 grams of icing sugar
3 dl milk
3 dl water
about 40 grams of fresh yeast or 1 pack of instant yeast
1 egg
150 grams of butter
3-4 pinches salt
2 tsp cardamom

5 dl vanilla custard
Blueberries
Powdered sugar and water for the glaze

Instructions
Heat up the milk, butter and icing sugar to about 90 degrees. Add the water and let cool to body temperature. Whisk the egg gently into this mixture, then stir in the yeast. Combine flour, salt and cardamom in a bowl and add the liquid. Stir lightly with a spatula and knead the dough for at least 10 minutes - preferably with a stand mixer. Cover the dough and let rise until doubled in size (approx. 1 hour) Preheat the oven to 200-220 degrees (celsius) . Divide the dough in two. Place one half back in the bowl. Roll out the other half into a rectangle approx 30x50. Spread half of the vanilla custard evenly over the dough and sprinkle with blueberries. Roll the dough together and cut into 10 slices. Place slices on a baking tray covered with parchment paper. Repeat with the other half of dough. Cover the buns and leave to rise for another 20 minutes. Bake for about 10-15 minutes in the middle of the oven, until the buns are golden brown. Let the buns cool for about 15 minutes while you prepare the icing. Mix together powdered sugar and just a little bit water to make a slightly runny glaze. Drizzle the buns with the glaze.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.