Dette tror jeg er mitt tilbehørstips nummer én, det troner iallefall høyt opp på listen. Det passer til grillmat, på smårettbordet, til lunsj dersom det skal mer karbohydrater til enn bakverk. Ikke minst er det godt og lettvint. Jeg snakker selvsagt om saltkokte poteter med hvitløksmajones. Og som du kanskje har tippet; det passer perfekt til sommerens middager på terrassen.
Majones er noe jeg jevnlig lager. Aller mest fordi det er umulig å gå tilbake til kjøpemajones når man først har smakt hjemmelaget majones, men også fordi jeg synes det er så fint å bruke de hjemmeproduserte eggene mine til nettop det. De har ekstra gule plommer, hvilket ser utrolig bra ut i majonesen.
Dessverre er majones en av de tingene som mange nærmest advarer mot å lage selv. Ikke fordi det ikke smaker godt - snarere tvert i mot - majones er en sånn ting som man aldri kjøper igjen dersom man har laget det én gang selv, nettopp fordi den hjemmelagede varianten smaker himmelsk i forhold til innholdet i plastflasken man får i butikken. Nei, mange hevder at majones er vanskelig å lage, og at man derfor skal unngå å lage det selv. Jeg har imidlertid funnet ut at dersom man følger noen få enkle regler, er ikke majones vanskeligere å lage enn å piske eggedosis.
Dette trenger du
3 eggeplommer
3 dl solsikkeolje
1 ts Dijonsennep
Saft fra en halv sitron (eller hvitvinseddik)
1 stort hvitløksfedd
Eventuelt salt
Slik gjør du
Det er viktig at eggeplommene og oljen er romtempererte. Jeg oppbevarer som regel alltid eggene i romtemperatur, men om dine ligger i kjøleskapet er det veldig viktig å romtemperere dem først. Oljen oppbevares også i romtemperatur her i huset, så jeg trenger ikke planlegge. Temperering av egg og olje er viktig for å unngå at det skiller seg. Skill derfor eggeplomme og hvitte dersom du vil at det skal gå fortere, plommen tempereres raskere dersom den er skilt enn inni skallet.
Begynn med å piske eggeplommene. Tilsett sennep og fortsett piskingen. Til tre eggeplommer bruker jeg en teskje sennep. Jeg liker at det smaker litt av sennep, så smak dere til. Er det for mye, redusér på mengden neste gang. Når man bruker såpass med sennep synes jeg ikke det er nødvendig med salt, men også her må dere smake dere frem. Sennepen setter igang en emulsjonsprosess i eggeplommene - og det er derfor jeg tilsetter sennepen med en gang. Mål opp 1 dl olje per eggeplomme. Hell dråpevis (eller i en tynn, tynn stråle) oljen i eggeplommene mens dere pisker i vei. Det skal etterhvert bli til en stiv masse, og når halvparten av oljen er tilsatt kan man øke mengden noe. Press tilslutt en halv sitron og pisk saften inn i majonesen.
Det beste er å smake seg frem når den har stått litt. Etterhvert finner man ut nøyaktig hvor mye sennep og sitron man foretrekker. Riv hvitløken på fint rivjern og bland dette i majonesen.
Ellers er det fritt frem for smakstilsetninger. Bland i litt kapers, sylteagurk og ansjos for å få remulade, tilsett chili for ekstra sting eller bare ekstra sitron eller sennep.
Saltkokte poteter
Det er nesten en rett i seg selv, disse potetene kokt i saltet vann som smaker fantastisk sammen med hjemmelaget aioli. Innsatsen er minimal, resultatet fantastisk godt. Og grunnen til at det smaker så godt er angivelig at saltet i vannet trekker ut fuktigheten i potetene slik at potetsmaken blir enda mer konsentrert.
Dette trenger du
1 kg poteter, amandine eller mandelpoteter
1 kg salt
2 liter vann
Slik gjør du
Kok opp vannet i en romslig gryte. Ha i saltet og vaskede, men ikke skrelte, poteter og la det koke opp. Sett ned varmen og la potetene koke til de er ferdige. Kjenn etter underveis, koketiden vil variere med størrelse og type potet.
Hell av vannet og ta av lokket, slik at all dampen slipper ut. Det vil da danne seg et tynt saltlag på potetene.
Om du synes 1 kg salt til 1 kg poteter høres mye ut, så kan jeg trøste deg med at det gjorde jeg også første gang jeg laget det. Imidlertid har jeg stort sett holdt meg til oppskriften, da blir de best. Men det går altså fint an å redusere litt på saltmengden også.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.