onsdag 26. februar 2014

Fastelavnsboller

Det finnes nesten ingenting som er bedre enn nystekte boller. Og det er bollesøndag i helgen, hvilket gir hvertfall én god grunn til å bake boller!


Jeg har tidligere testet ut ulike deiger til søt gjærbakst, og denne deigen er den aller mest vellykkede. Forskjellen på denne og andre oppskrifter er at melk og smør kokes opp før det avkjøles til fingertemperatur og blandes med gjær og resten av ingrediensene. Samt at jeg bruker melis istedet for sukker. Grunnen til at bollene blir luftige med denne metoden er angivelig at melkeprodukter inneholder et enzym som hindrer gjæren i å gjøre hevejobben sin. Dette enzymet ødelegges ved koking. All melk vi kjøper er pasteurisert. Det betyr at melken har vært varmet opp til en temperatur på ca 70 grader for å hindre bakterievekst. Dette er ikke tilstrekkelig til å få til den ønskede effekten når man baker boller.

Dette trenger du
Til ca 24 boller

1 kg hvetemel
150 gram melis
6 dl melk
ca 40 gram fersk gjær
1 egg
150 gram smør
3-4 klyper havsalt
2 ts kardemomme
1 egg til pensling

Slik gjør du
Kok opp melk, smør og melis. La det avkjøle til fingertemperatur og pisk forsiktig inn egget. Rør også ut gjæren. Bland mel, salt og kardemomme i en bakebolle, bland sammen og tilsett deretter væsken. Rør lett sammen med en slikkepott og elt deigen i minst 15 minutter – helst i en kjøkkenmaskin. Sett deigen til heving med plastfolie over bollen på lunt sted i én time.
Sett ovnen på 220 grader. (Jeg bruker varmluft fordi jeg kjenner ovnen best med varmluft. Bruk det du pleier.) Del deigen i to og deretter hver halvdel i tolv emner. Trill ut boller og legg dem på stekebrett kledt med bakepapir. La bollene etterheve omtrent 20 minutter. Pisk sammen egget og smør bollene varsomt så de ikke klapper sammen. Stek på midterste rille i ca 10-15 minutter til de ser gyldne og fine ut. Om det ser ut som bollene blir litt brent på toppen uten at de er gjennomstekt, legg over et bakepapir for beskyttelse. Avkjøl på rist.


I skikkelige fastelavnboller - hvertfall etter mine begreper - skal det være fyll. Deilig, tykt og fløyelsmykt vaniljefyll, gjerne med syltetøy - aller helst hjemmelaget. Sist jeg sjekket ut denne oppskriften for å ta noen bilder, kokte jeg sammen noe syltetøy av en boks med frosne bringebær mens jeg laget vaniljekremen.

Oppskrift på hjemmelaget og himmelsk vaniljekrem kommer du til ved å trykke HER. Syltetøyet er superenkelt. Hell frosne bringebær over i en liten gryte og tilsett litt sukker etter smak. La det hele koke inn en stund, så det blir tykt og godt syltetøy.

Bland vaniljekrem med litt pisket fløte. Den blir ekstra god om den håndpiskes.

Del bollene i to og ha på syltetøy og vaniljekrem. Varier med det du måtte ønske. Disse bollene var relativt tradisjonelle, men med skikkelig god vaniljekrem trenger man egentlig ikke mer fantasifullt fyll. Man kan også gjerne drysse over litt melis, men jeg synes det blir klissete nok med vaniljekremen.

Om du heller har lyst til å bake marsipansnurrer, finner du oppskrift HER.

Ris noen med bjørkeriset og server samtidig boller.

Ha en god bollesøndag!

2 kommentarer:

  1. Første brett er akkurat kommet ut fra ovnen - megagode og superluftige! Takk for hjelpen!

    SvarSlett
  2. Luftige og fine blir de også med vann eller eplejuice. Det har jeg gjort mange ganger. Min mor tåler ikke melk, men kan ha smør - dermed ble en ny variant komponert. Og de blir luftige og lette. I tillegg elter jeg inn mykt smør, det smeltes ikke.

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.