torsdag 11. april 2013

Bondevenn og traktkantarellsuppe

Jeg ble Bondevenn i går. Stolt Bondevenn.

Bondevenn med bondevenn-t-skjorte.
Når man drømmer om småbruk og elsker lukten av ku, er høner i hagen tross alt bare en fattig trøst. Likevel føler jeg meg ett skritt nærmere fremtidsdrømmen nå, etter at jeg trådde inn i rekken av bondevenner på Helleland Landbrukssenter i går. Vi var et knippe med mennesker som setter pris på bønder og arbeidet de gjør; noen fra Nortura, noen som arbeider som håndverkere på ulike måter som stort sett hadde bønder som kunder, noen regnskapsførere, noen veterinærer. Ja, faktisk mer enn å sette pris på, mange av aktørene lever av bønder på en eller annen måte.

Å sette fokus på norsk mat og lokal matproduksjon er viktig. Om vi ønsker å handle norsk mat i butikken, trenger vi også noen som kan produsere den. Derfor er bonden viktig. Det bygges ned store arealer landbruksjord hvert eneste år. Når størst mulig grad av selvberging er et ønsket mål, er dette skummel lesing.

Tall fra Bondevenn.no:
Siden 2000 har folketallet i Norge økt med 8,9 prosent, mens matproduksjonen i Norge har holdt seg uendret. Hæ? Hvordan skal vi da klare å nå målet om mest mulig selvberging, når det går feil vei? 

Siden 2000 er matvareimporten mer enn fordoblet og utgjorde i 2012 43 milliarder kroner. Nei, nei, nei.

Det ble gode diskusjoner på Landbrukssenteret i går, og alle satt igjen langt over tiden for hva som var planlagt. Dessuten fikk vi mat. Lokal mat laget av flinke Else Heskestad som holder til på Heskestad i Lund kommune. Og jeg var heldig som fikk oppskrift på både suppe og brød. 

Les mer om å bli Bondevenn HER og registrer deg gjerne du også. Du trenger hverken drømme om småbruk eller ha høner i hagen, bare være opptatt av at det også i fremtiden også skal være mulig å handle norsk mat i butikken. For til det trenger vi bonden.

Traktkantarellsuppe

Suppen som smakte nydelig. Servert fra servise som jeg digger.
Dette trenger du:
1 l fersk traktkantarell (el. 3-4 dl dypfryst)
2 ss smør 4 ss hvetemel
1 l hønsekraft, gjerne hjemmelaget
1 ss tomatpuré
Litt ost (for eksempel Normanna)
1,5 dl fløte
Litt sitronsaft
Persille

Slik gjør du
Del opp soppen og fres den i smør. Strø hvetemel over og rør godt. Spe med kraft, litt om gangen. Smak til med tomstpure og ost. La koke i 10 min. Ha til slutt i fløte og sitronsaft. Strø over persille.

Oreganobrød



Dette trenger du
3 dl melk
100g smør
50g gjær
1ts salt
1ss oregano
Ca. 8 dl hvetemel evnt. litt parmesanost.

Slik gjør du
Smelt smør og lunk melken. Rør gjæren ut i væsken og tilsett salt, oregano og evnt. ost. Elt inn melet. La deigen heve i 30 min. Del opp i 20 emner og trill ut til glatte boller. Legg to rader med boller i en smurt brødform, pensle med smeltet smør og legg de andre langs midten. Etterhev i 30 min. Pensle med egg og stek brødet i nedre del av ovnen ved 200 grader i ca. 40 minutter. Avkjøl brødet litt i formen før det settes på rist.

Tørket traktkantarell
Det er ikke akkurat sesong for traktkantarell om dagen. Men jeg har skrevet om tørking av traktkantarell ved en tidligere anledning, les HER, og tenkte dessuten at jeg skulle komme med enda et tips til hvordan man enkelt kan tørke traktkantareller.



Rens kantarellene for mose, smårusk og annet. Soppen skal ikke vaskes, men renses med en børste. Skjær av nederste del på stilken og riv de største traktkantarellene i to. Legg dem på et stekebrett og sett brettet på kjøkkenbenken noen dager. Da vil soppen etterhvert tørke inn og den kan legges på glass. Pass på at glasset er rent, da vil den kunne oppbevares lenge.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.