Det skal godt gjøres å ikke ha fått med seg det fantastiske no knead-brødet i det siste. Jeg synes det er eksponert overalt, og det er bra, siden det er så smakfullt at det fortjener hver lille oppmerksomhet det får. I tillegg er det enkelt å lage, man slipper å elte og tiden brødet skal hvile bidrar til at smaken utvikler seg og brødet hever.
Men dette er ikke det eltefrie brødet, det er nemlig ikke slik at jeg alltid husker at jeg må sette deigen om kvelden. Jeg bakte no knead-brødet mitt i leirgryte, noe som bidro til en fantastisk sprø og god skorpe. Derfor tenkte jeg at jeg skulle teste hvordan det var å bake et vanlig brød, men følge stekemetoden til no knead-brødet.
Det fungerte ypperlig! Jeg fikk et brød med sprø skorpe som både smakte nydelig og hadde et proft utseende. Dette brødet er kun med hvetemel, men jeg skal teste ut andre og litt grovere typer senere.
Dette trenger du
9 dl hvetemel
4,5 dl vann
1 spiseskje honning
1 ts salt
2 spiseskjeer olje
ca 20 gram fersk gjær
Slik gjør du
Ha mel i bakebollen til en kjøkkenmaskin. Tilsett honning, salt og olje. Rør ut gjæren i fingervarm væske, og ha det over i melet. Bland lett sammen og sett brødet til elting. Jeg elter i omtrent 15-20 minutter. Sett deigen på et lunt sted til heving under plastfolie til den er blitt dobbelt så stor.
Så skal man følge fremgangsmåten for no knead-brød. Legg deigen over på et bakepapir med rikelig med mel. Brett deigen et par ganger og legg den med brettekanten ned. Dryss litt mel over og legg bakebollen over deigen. La den ligge i omtrent en halv time. Om du bruker leirgryte er det viktig å huske på at den skal ligge i vann en stund før den brukes. Sett deretter gryten inn i ovnen og sett ovnen på 250 grader. Jeg bruker varmluft. Når ovnen er varm, tas gryten ut. Hell deigen over i gryten og rist den på plass. Lokket skal på plass på gryten før den settes inn i stekeovnen igjen. Stek brødet i 30 minutter og ta deretter av lokket. Stekes videre i 15 minutter på 220 graders varme.
Sett brødet til avkjøling på rist og se om du klarer å vente med å skjære en skive til det er helt avkjølt.
Konklusjonen min er at no knead-brødet er hakket bedre på smak i forhold til dette, og jeg antar at det er på grunn av at melet får utvikle seg skikkelig i den lange heveperioden. Likevel bidrar den forvarmede leirgryten til at skorpen blir uslåelig god, så dette er absolutt en metode jeg skal benytte meg av fremover.
Ser *nam* ut ! Må prøve !
SvarSlettJeg må være den eneste som ikke har prøvd disse hotte og supertrendy brødene enda. Men i dag skal jeg i alle fall bake et brød, og da ser jo denne mellomtingen veldig fristende ut!
SvarSlettSer kjempegodt ut!
SvarSlettOg da er koden knekket for en sprø skorpe!
Ved mye elting og rask heving er det fort at deigen oksiderer mye. Det man med fordel kan gjøre for å minimere dette er å benytte seg av autolyse i forkant av eltingen. Dette gjør du ved å blande melet og vannet, elte lett i to minutter, for så å la hvile i 20-30 minutter. Da rekker enzymene i melet å gå til verks. Etter autolysen blander du inn salt/gjær etc, og elter som vanlig. Da har du litt fra to verdener innen brødbaking :)
SvarSlettTakk for tips, Matentusiasten, det skal jeg teste ut. :)
SvarSlett