Grissini er opprinnelig en italiensk form for gjærbakst. De er formet som lange blyanter og er sprø i konsistensen. Grissini kan være et litt utradisjonelt tilbehør til suppe, som del av et tapasbord, det kan serveres til ost eller lignende. Og ekstra morsomt er det selvsagt om man lager dem selv.
Dette trenger du
Oppskrift til ca 32 grissini
8 dl hvetemel
3,5 dl vann
20 gram gjær (i underkant av en halv pakke fersk gjær)
1 spiseskje honning
2 spiseskjeer olivenolje
1 ts Maldonsalt
1 ts tørkede urter, for eksempel oregano eller timian
1 håndfull finrevet parmesan
sesamfrø, valmuefrø og Maldonsalt til å strø over de ferdigrullede grissiniene
Slik gjør du
Ha mel, honning, salt, urter og olivenolje i en bakebolle. Tilsett gjær i vann som holder omtrent 30 grader og bland godt. Ha væsken over i melet og rør det lett sammen. Eltes i omtrent 15 minutter, til deigen har fått en jevn og smidig struktur. Ha tilslutt i parmesanen og elt videre.
Bollen settes til heving på lunt sted i 30-40 minutter. Ta deigen ut på en bakeplate, elt den godt og del den opp i emner. Trill ut grissini. De skal være fingertykke, og jeg bruker hele bakeplatens langside som mål på lengde. Legg dem på bakeplate kledd med bakepapir, åtte på hver plate. Dekk til med kjøkkenhåndkle og la grissiniene heve ytterligere femten minutter. Pensle med vann og strø over sesamfrø eller valmuefrø, eventuelt litt salt. Stekes på 200 grader varmluft i ca ti minutter. De er ferdige når de er gyldenbrune. Avkjøles på rist.
Vil du se enda en oppskrift på grissini, denne gangen økologiske? Da trykker du HER.
Kjempe fine bilder!!! :-D
SvarSlettTherese
Felice Anno Nuovo ♥
SvarSlettStefania Italy
http://coolchicstyleconfidential.blogspot.com/
Hei!
SvarSlettJeg husker vi snakket litt om "eltefritt brød" sammenlignet med din ciabatta, som du pleide å elte i tjue minutter. Jeg har tenkt litt over det nå og ser ingen grunn til at en eltefri ciabatta ikke skal kunne bli bra. Såvidt jeg har forstått vil ikke elting av deig over lang tid skape mer luft i brødet i seg selv (som pisking over lang tid gjør). Elting er bare en rask måte å utvikle gluten på, som gjør deigen sterk nok til å holde på luften som produseres av gjæren. Å la deigen stå lenge, som i det eltefrie brødet, er en annen måte å utvikle gluten på. Best av alt er all den gode smaken den også rekker å utvikle, i motsetning til en "raskere" deig. De store boblene i ciabatta kommer såvidt jeg har forstått av en løs (våt) deig, med mye gluten. Så alt i alt, det hadde vært spennende og hørt hvordan en slik fremgangsmåte ville fungert i ditt (eller din ciabattas) tilfelle.
Ops, kom på at du snakket om foccacia. Saken er uansett den samme :) Godt nytt år!
SvarSlettÅh. Fantastisk! Jeg elsker grissini, men har aldri tenkt på at det går an å lage selv. Tror du de tåler å fryses?
SvarSlettDet tror jeg de gjør, selvom jeg aldri har forsøkt det selv.
SvarSlettHvor lenge i forkant kan de lages og hvordan oppbevare?:)
SvarSlettJeg har bare forsøkt å lage dem slik at vi spiser dem ferske, men jeg vil tro det går greit å lage dem noen dager før. Jeg ville oppbevart dem i en lufttett boks.
SvarSlettHva med å erstatte hvetemel med spelt?
SvarSlettDet kan du helt sikkert, men jeg har ikke veldig mye erfaring med å bake med spelt.
Slett