mandag 12. oktober 2015

Blomkålgrateng

Blomkålgrateng passer godt nå når det er sesong for norske grønnsaker. Varier med bacon eller skinke, og server gjerne med en salat og brød eller poteter til. Hvis du lager litt mer enn du trenger til en middag er det godt å spare restene til lunsj dagen etter. Og om du har lyst til å gjøre den kjøttfri, så smaker det like godt uten bacon!


Når hele familien skal ha mat, lager jeg dobbel porsjon. Én porsjon holder til gutta alene.
Dette trenger du
1 blomkålhode
5 dl vann
1 buljongterning
1 løk eller 1 purre
1 fedd hvitløk
1 pakke bacon
Stekeolje eller -smør
2 ss smør
3 ss hvetemel
3 dl buljong
3 dl melk
1 spiseskje sennep
3/4 ts muskatnørr
Pepper og eventuelt salt (både buljong og ost inneholder salt)
3 dl revet ost, gjerne smaksrike som parmesan, manchego e.l.
Revet ost til toppen

Slik gjør du
Skjær blomkålen i litt store biter og kok nesten mørt i buljongkraften. Hell av, men spar på kraften til senere. Skjær løk og knus og hakk hvitløk og fres i en panne til det er mykt og gyllent. Lag den hvite sausen. Smelt smør i en gryte og visp inn hvetemel. Spe på med kraften og melken litt etter litt og rør og kok opp underveis. Ha i revet ost og rør godt sammen. Legg blomkålen i en ildfast form og spre bacon og løk utover. Dytt det litt ned innimellom blomkålbitene. Hell over sausen og dryss litt ost på toppen. Stek i ovn på 230-240 grader i omtrent ti minutter eller til gratengen er gjennomvarm og har fått gyllen overflate. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.