tirsdag 15. september 2015

Økologisk eltefritt speltbrød

                                                                                                           /sponset innlegg/

Hvis man først klarer å planlegge litt, så anbefales eltefritt brød på det varmeste. Her har jeg laget en versjon med økologisk speltmel. Brødet kan bakes i en ildfast form med lokk, i leirgryte eller i en støpejernsgryte. Hjemme bruker jeg leirgryte, på hytta bruker jeg Le Creuset-gryte. Begge deler fungerer utmerket.


Oppskriften rekker til ett brød.

Dette trenger du
250 gram økologisk spelt siktet
250 gram økologisk spelt sammalt
1/2 ts tørrgjær
1 1/2 ts salt
Ca 4 dl vann, mulig litt mer


Slik gjør du
Bland sammen det tørre i en bolle og hell over væsken. Rør raskt sammen med en slikkepott og sett det til heving på lunt sted i 12-20 timer. Bruk en bolle med lokk eller dekk til med plastfolie. (Dette er en prosess som tar toppen 2 minutter, og kan lett gjøres om kvelden. Da er det enkelt å bake ut dagen etter på ettermiddagen. Så har man ferskt brød til kveldsmat og nestenferskt til skolematen dagen etter.) Ha et forholdsvis stort stykke med bakepapir på kjøkkenbenken og dryss over et raust lag med mel. Hell deigen over på bakepapiret. Bruk en slikkepott eller eventuelt fingrene og brett deigen flere ganger over hverandre. Legg deigen til slutt med skjøten ned. Husk å ha rikelig med mel under deigen. Deretter skal deigen hvile i ytterligere to timer. Sett ovnen på 250 grader når det gjenstår en halv time av hviletiden, og la gryten eller formen varmes opp i ovnen. Om du bruker en leirgryte så må denne bløtlegges omtrent et kvarter i forveien. Når hevetiden er over skal deigen vippes over i formen - som da er varm. Brettekanten skal være opp. Det ser ikke spesielt fint ut, men tro meg, det blir både fristende og godt når det er ferdigstekt. Sett formen inn i ovnen og la den stå med lokk på de første 30 minuttene. Lokket tas deretter av og stek brødet i ytterligere 15 minutter, med temperatur nedsatt til 220 grader. Avkjøl noe i formen, deretter på rist.

Dette innlegget er skrevet som ledd i et oppdrag for Helios.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.