mandag 30. mars 2015

Tomatsaus av rester

Helgen er over, men påskeferie sørger for lavere puls enn vanlig. Her har det vært barnløst de siste dagene, og vi benyttet anledningen til å invitere noen folk over på litt enkel mat, godt drikke og "god drøs". Som det heter på Sørvestlandet når skravla går uten stopp. "Enkel mat" vil si at vi kjøpte inn litt forskjellig spekeskinker, noen gode oster og kjeks. Så laget jeg tomatsalat med mozzarella, lettvint tomatpesto, majones og aïoli og focaccia. Som vanlig satt vi igjen med et rikholdig overskudd i kjøleskapet, og masse restemat betyr at jeg får lyst til å lage noe nytt. Vi i løpet av kvelden innom temaet matsvinn, og inspirert av nettopp dette, ble det restepizza på hjemmelaget tomatsaus i går. Med både spekeskinke, salami og ulike oster. Nam!

Men først, en lang tur i yr og tåke, til Vestknuten på Ualand. Og gårdsbesøk på Heskestad. Jeg blir alltid så lykkelig av fjøslukten og følelsen av kupels og ru kutunge i hånden. Ku, kulere, kulest!


Så var det denne restematen, da. Jeg lager stadig tomatsaus, det er en perfekt base for pastasaus, topping til pizza, tomatsuppe eller annet. Enkelt å smøre sammen, praktisk å putte i fryseren til dager med dårlig tid og lite inspirasjon. Her er luksusutgaven, selvom den er laget på rester.Dette trenger du
1 gul løk
2-3 fedd hvitløk
Olivenolje til steking
10 store tomater
1 spiseskje honning
Fersk basilikum
1 liten rest parmesanost
1-2 spiseskjeer tomatpesto (kan også bruke tomatpuré)
Salt og nykvernet pepper

Slik gjør du
Rens og grovhakk løken og fres den i olivenolje i en gryte. Knus og hakk hvitløken og ha det i gryten. La det syde til det blir mykt og gyllent. Grovhakk tomatene og tilsett dette etterhvert. Rør godt sammen og ha i tomatpestoen og honningen. La det småkoke i minst et kvarter og tilsett parmesan i biter. Bruk stavmikser til å kjøre alt glatt og la det syde videre. Jo lenger det får småkoke, desto mer smakfull blir sausen. Smak til med salt og pepper. Tilslutt røres finhakket basilikum inn i sausen og den er klar til bruk.

Lyst til å bruke den på pizza? Se her for ideer!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.