tirsdag 27. oktober 2015

Eltefritt ølbryggerbrød

Jeg er så heldig å ha venner som brygger sitt eget øl, og har dermed fått tak i mesk. Mesk er fuktig, knust korn som er blitt brukt til ølbrygging. Etter litt surfing på nettet fant jeg ut at jeg kunne bruke mesken til baking, og her er min versjon av eltefritt ølbryggerbrød. Mesken er litt mer fuktig enn ordinært mel, så her måtte både melmengde og væskemengde justeres. Brødet er utrolig smakfullt og saftig, og er testet ut flere ganger. Jeg har skjønt at mesken ikke holder seg mer enn én dag i kjøleskapet, så jeg har fryst ned en pose. Det går fint an å skrape ut det man trenger av mesk til ett brød, eller man kan man fryse ned i porsjonsposer. 


Dette trenger du
150 gram mesk (maltet bygg)
400 gram hvetemel
Litt linfrø
1 1/2 ts salt
1/2 ts tørrgjær
3,5 dl vann


Slik gjør du
Bland sammen det tørre i en bolle og hell over væsken. Rør raskt sammen med en slikkepott og sett det til heving på lunt sted i 12-20 timer. Bruk en bolle med lokk eller dekk til med plastfolie. (Dette er en prosess som tar toppen 2 minutter, og kan lett gjøres om kvelden. Da er det enkelt å bake ut dagen etter på ettermiddagen.) Ha et forholdsvis stort stykke med bakepapir på kjøkkenbenken og dryss over et raust lag med mel. Hell deigen over på bakepapiret. Bruk en slikkepott eller eventuelt fingrene og brett deigen flere ganger over hverandre. Legg deigen til slutt med skjøten ned. Husk å ha rikelig med mel under deigen. Deretter skal deigen hvile i ytterligere to timer. Sett ovnen på 250 grader når det gjenstår en halv time av hviletiden, og la gryten eller formen varmes opp i ovnen. Om du bruker en leirgryte så må denne bløtlegges omtrent et kvarter i forveien. Når hevetiden er over skal deigen vippes over i formen - som da er varm. Brettekanten skal være opp. Det ser ikke spesielt fint ut, men tro meg, det blir både fristende og godt når det er ferdigstekt. Sett formen inn i ovnen og la den stå med lokk på de første 30 minuttene. Ta av lokket og stek brødet i ytterligere 15 minutter, med temperatur nedsatt til 220 grader. Avkjøl noe i formen, deretter på rist.

4 kommentarer:

  1. Hvorfor må brøddeigen heve så lenge? Min fyller hele bollen etter 4 timer. 😄 Hilsen utålmodig. 😂

    SvarSlett
  2. Muligens du har brukt mere gjær enn anbefalt i oppskriften?

    SvarSlett
  3. Hej og velkommen til Spotcap Global Loan Services, jeg hedder Claudia Klein, jeg er långiver og også lånekonsulent.

    Har du et stort behov for økonomisk forstærkning? har du brug for et lån til forskellige formål? hvis dit svar er ja, vil jeg anbefale dig at kontakte min virksomhed via | spotcapglobalservices@gmail.com | eller meddel os på WhatsApp: +4915758108767 | og har et lån på din konto inden for 24 timer, fordi vi leverer fremragende lånetjenester over hele verden.

    Vi tilbyder alle slags lånetjenester (Personligt lån, Erhvervslån og mange flere), vi tilbyder både langvarige og kortvarige lån, og du kan også låne op til 15 millioner euro. Mit firma vil hjælpe dig med at nå en række mål med en bred vifte af låneprodukter.

    Vi ved, at det altid har været et enormt problem at få et legitimt lån For enkeltpersoner, der har økonomiske problemer og har behov for en løsning på det, finder mange mennesker det så svært at få egenkapitallån fra deres lokale banker eller andre finansielle institutioner på grund af stor rente sats, utilstrækkelig sikkerhed, forholdet mellem gæld og indkomst, lav kreditværdi eller andre årsager

    Ikke flere ventetider eller stressende bankbesøg. Vores service er tilgængelig 24/7 - du kan få et lån og gennemføre dine transaktioner, når som helst og hvor du end har brug for det

    Vi leverer 24 timers lån i verdensklasse. For forespørgsler / spørgsmål? - Send en e-mail til | spotcapglobalservices@gmail.com | eller meddel os på WhatsApp: +4915758108767 | & Modtag et svar på et øjeblik.

    Din familie, venner og kolleger behøver ikke at vide, at du er lav på kontanter, bare skriv til os, så får du et lån.

    Din økonomiske frihed er i dine hænder!

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.