tirsdag 27. oktober 2015

Eltefritt ølbryggerbrød

Jeg er så heldig å ha venner som brygger sitt eget øl, og har dermed fått tak i mesk. Mesk er fuktig, knust korn som er blitt brukt til ølbrygging. Etter litt surfing på nettet fant jeg ut at jeg kunne bruke mesken til baking, og her er min versjon av eltefritt ølbryggerbrød. Mesken er litt mer fuktig enn ordinært mel, så her måtte både melmengde og væskemengde justeres. Brødet er utrolig smakfullt og saftig, og er testet ut flere ganger. Jeg har skjønt at mesken ikke holder seg mer enn én dag i kjøleskapet, så jeg har fryst ned en pose. Det går fint an å skrape ut det man trenger av mesk til ett brød, eller man kan man fryse ned i porsjonsposer. 


Dette trenger du
150 gram mesk (maltet bygg)
400 gram hvetemel
Litt linfrø
1 1/2 ts salt
1/2 ts tørrgjær
3,5 dl vann


Slik gjør du
Bland sammen det tørre i en bolle og hell over væsken. Rør raskt sammen med en slikkepott og sett det til heving på lunt sted i 12-20 timer. Bruk en bolle med lokk eller dekk til med plastfolie. (Dette er en prosess som tar toppen 2 minutter, og kan lett gjøres om kvelden. Da er det enkelt å bake ut dagen etter på ettermiddagen.) Ha et forholdsvis stort stykke med bakepapir på kjøkkenbenken og dryss over et raust lag med mel. Hell deigen over på bakepapiret. Bruk en slikkepott eller eventuelt fingrene og brett deigen flere ganger over hverandre. Legg deigen til slutt med skjøten ned. Husk å ha rikelig med mel under deigen. Deretter skal deigen hvile i ytterligere to timer. Sett ovnen på 250 grader når det gjenstår en halv time av hviletiden, og la gryten eller formen varmes opp i ovnen. Om du bruker en leirgryte så må denne bløtlegges omtrent et kvarter i forveien. Når hevetiden er over skal deigen vippes over i formen - som da er varm. Brettekanten skal være opp. Det ser ikke spesielt fint ut, men tro meg, det blir både fristende og godt når det er ferdigstekt. Sett formen inn i ovnen og la den stå med lokk på de første 30 minuttene. Ta av lokket og stek brødet i ytterligere 15 minutter, med temperatur nedsatt til 220 grader. Avkjøl noe i formen, deretter på rist.

4 kommentarer:

 1. Hvorfor må brøddeigen heve så lenge? Min fyller hele bollen etter 4 timer. 😄 Hilsen utålmodig. 😂

  SvarSlett
 2. Muligens du har brukt mere gjær enn anbefalt i oppskriften?

  SvarSlett
 3. God dag ,

  Jeg er meget spændt efter at have fået mit personlige lån til at købe en bil fra Mrs Marion Jansen Loan Help LTD efter at være blevet snydt to gange af falske långivere, til Gud almægtig blev jeg præsenteret for Mrs Marion Jansen Loan Help LTD af en kollega som også fik et lån til hans virksomhedsudvidelse, og til min største overraskelse fik jeg et lån på 25.000 USD i dag.

  Jeg opfordrer jer alle med behov for et lån til at kontakte fru Marion Jansen via e-mail for en låneansøgning: marionjansen00@gmail.com


  Tak

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.