lørdag 27. juli 2013

Pitabrød

Pitabrød er ikke alltid like lett å få til. Meningen er at de skal bli luftige, slik at man skal kunne åpne og fylle dem med godsaker, men ikke sjelden ender det opp som boller i stedet. Jeg har funnet ut at hemmeligheten ligger i utbakingen, og denne oppskriften pleier å fungere.

Oppskriften er til ca 15 pitabrød.


Dette trenger du
15 dl hvetemel
ca 7 dl vann
1 ts salt
5 ts tørrgjær eller 30 gram fersk gjær
1 klype sukker

Slik gjør du
Bland fingervarmt vann, tørrgjær og sukker og la det stå noen minutter. Tilsett salt og mel og rør godt. Elt deigen i 15-20 minutter i kjøkkenmaskin, enda litt lenger dersom det gjøres manuelt, til den er helt silkemyk. Deigen vil være litt løs, så det er aller best å bruke eltemaskin. Sett den til heving i omtrent 1 time. Ha deigen over på kjøkkenbenken og del den i 15 emner. Bruk ekstra mel, da deigen vil være litt klissete. Lag boller av emnene, trykk de forsiktig flate og legg de over stekebrett. Det går også an å bruke kjevle til dette. Det er viktig at de ikke trykkes sammen på midten, da vil de ikke bli like luftige. La de etterheve noen minutter og stek deretter i varmluft på 250 grader til de har fått en gylden farge, ca 10 minutter.

Jeg serverte pitabrød med pulled pork og coleslaw - en kombinasjon som anbefales på det varmeste!

3 kommentarer:

  1. Denne oppskriften vil jeg prøve. Jeg har lenge tenkt på å lage pitabrød, så nå må jeg få gjort det ;)

    SvarSlett
  2. Hei, originale pitabrød kjevles mange ganger, og henvingen er veldig viktig. Først en vei (så de blir avlange)så heving, så kjevling den andre veien (så de blir runde). Da vi var små brukte min far (fra midtøsten) å heve under tyke ulltepper, brødene lå mellom to lag filttepper. De var visst frytelig ømtåelige for trekk. Å lage pitabrød var et prosjekt som tok en dag :) I midtøsten er det jo heller ikke noe man lager selv, men kjøpes hos bakeren hver morgen. Man kan også få kjøpt ulike varianter av det man I norge ville kale pizza uten tomatsus. Altså pitabrød med topping, men som er stukket med gaffel før det stekes slik at det ikke dannes en lomme under stekingen. Typisk topping er timian (manaish), ost, eller løk.

    SvarSlett
  3. Tusen takk for opplysende kommentar om pitabrød! :-) Jeg har jo ikke førstehåndskunnskap om skikkelige pitabrød, og synes det er interessant og gøy å lese mer om ting jeg ikke vet så mye om. Tusen takk, igjen!

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.