onsdag 5. desember 2012

Five spice - kinesiske smaker

Jeg kommer stadig tilbake til asiatiske smaker, selv i desember. Både fordi det er lett å like, for store og små, og fordi ingredienser man trenger til asiatisk mat stadig er enklere å få tak i. Selv i Egersund finner man slike produkter i både dagligvareforretninger og i asiatiske forretninger. Sistnevnte har godt utvalg i krydder – både typiske asiatiske blandinger, men også velkjent krydder som kanel, paprika, pepper osv. 


Five spice er en kinesisk krydderblanding som i det siste har smaksatt både suppe og ribbe (kommer). Man skulle ut fra krydderets benevnelse tro at det dreier seg om fem krydder i én blanding, men dette stemmer ikke. Five spice refererer seg til de fem smakselementene søt, sur, bitter, skarp og salt, og krydderblandingen varierer avhengig av hvor den kommer fra eller hvem som har laget den. Imidlertid inneholder den som regel alltid stjerneanis, szechuan pepper, fennikelfrø, nellik og kanel. Heldigvis finnes det nok av blandinger å få tak i, så det er ikke nødvendig å lage den selv. Om du har reist i Asia, vil du straks kjenne igjen lukten av five spice.


Jeg blir umiddelbart hensatt til et vietnamesisk marked med myldrende folkeliv, løshunder, frukt og grønt i mengder, kjøkkenartikler, klær, pynt, kjøtt, fisk, te og krydder i et endeløst virrvarr. Eller til Chinatown i Hanoi, hvor medisinutsalgene lå på rekke og rad med bredt utvalg av ubestemmelige remedier eller krydderbutikkene med stabler av kanelstenger så store som menneskearmer, sammen med teen, alle fuglene i bur, de fargerike lyktene og tørkede gekkoene hengende på veggen innenfor døren. (En annen grunn til at tankene mine stadig vender tilbake til Vietnam i disse dager, er at vi for akkurat et år siden pakket koffertene for å feire jul med venner i Hanoi, Dalat, Halong Bay, Mui Né og andre steder i Vietnam. En litt sånn følelse av dejavù.)


Men så var det dette krydderet, da. Om du lager en stor porsjon, kan den oppbevares i en tett boks og vare lenge. Og om du bruker et fint glass, blir det en flott vertinne- eller julegave. 

Dette trenger du
1,5 kanelstang
4 stjerneanis
35 nellikspiker
4 ts fennikelfrø
4 ts szechuan pepper
2 laurbærblad
2 ts finrevet sitronskall


Slik gjør du
Varm krydderet godt opp i en tørr panne. Kjenn at duftene av krydder sprer seg. Kjør det glatt i en foodprocessor eller en urtehakker eller bruk en morter. Voila!

1 kommentar:

  1. Hvor kjøper du szechuan pepper? Har heldigvis en pose fra The Spice Shop i London, men hittil har jeg kun funnet det i utlandet :(

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.