fredag 13. juli 2012

Rustikke hamburgerbrød

Sommer er grilltid, og hamburgere er enkel grillmat. Jeg lager ofte hamburgerbrød selv, og liker best de rustikke brødene. Dette er ikke hamburgerbrød som blir helt mykt, slik de man kjøper i butikken er, men litt grove hamburgerbrød som kler en skikkelig burger.

Dette trenger du
8 dl hvetemel
2 dl sammalt grov hvete eller annet grovt mel
4,5 -5 dl lunkent vann
20 gram fersk gjær
2 klyper Maldonsalt
1 god skvis honning (ca 1 spiseskje)
1 god klunk olje (2-3 spiseskjeer)
Sesamfrø, sorte eller hvite


Slik gjør du
Ha mel, salt, honning og olje i en bakebolle. Rør ut gjæren i lunkent vann og bland dette lett sammen med melet. Elt deigen i en kjøkkenmaskin i minst 15 minutter, eller bruk håndkraft. Deigen skal ha nokså løs konsistens, slik at den renner litt utover. Erfaringen min er at det skal lite til for at deigen blir for løs eller for fast. Man finner etterhvert ut hva som er den perfekte konsistens, så prøv dere frem. En tommelfingerregel er likevel at deigen skal inneholde halvparten mengde vann i forhold til mel.

Sett deretter deigen til heving på lunt sted med plastfolie over bollen i 40-50 minutter.

Gjør klart to stekebrett med bakepapir. Dryss litt mel over deigen for at den skal bli enklere å jobbe med. Klipp emner av deigen og legg på stekebrettet med god avstand. Det gjør ingenting om de ser ujevne ut, det gir bare et rustikt utseende når de er ferdig stekt. Pensle med vann og strø over sesamfrø. Sett inn i kald ovn og sett temperaturen på 200 grader varmluft. Følg med når det har gått 15-20 minutter. Siden brødene settes inn i kald ovn for å få en liten ekstra runde med heving og alle ovner er ulike, anbefaler jeg at man følger godt med på slutten.

Brødene tas ut av ovnen når de er gylne og ser ferdige ut. Avkjøles på rist.

2 kommentarer:

  1. Bakte disse i går :) Stor suksess!

    SvarSlett
  2. Så hyggelig, Christin! Alltid fint å få tilbakemelding på oppskrifter, særlig dersom de er postive!

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.