mandag 11. juni 2012

Eggerøre

Etter at vi fikk egne høner i hagen, har jeg spist mye eggerøre. Jeg har tidligere lovprist egg som ingrediens, og gjør det gjerne igjen. Mer anvendelig mat kan jeg knapt tenke meg. Jeg spiser eggerøre til frokost, ofte til lunsj, og har jeg ikke hatt det tidligere på dagen og samtidig lider av kjøkkentjenestevegring, så spiser jeg det jammen til middag også.


Mamma lærte meg at jeg skulle spe ut eggene enten med vann eller med fløte. Hvorfor man ikke kunne bruke melk dersom man ikke hadde fløte tilgjengelig, har jeg aldri klart å finne ut av. Og etter en liten lunsjdiskusjon på jobb, fant jeg ut at jeg ikke er den eneste som i mange år har forholdt meg til denne uskrevne regel.

Det var imidlertid helt til jeg et sted leste om at jeg kunne gi blaffen i både fløten og vannet og tilsette litt crème fraiche istedet. Og det er så vellykket at jeg aldri lager noe annet - med mindre jeg er nødt til å bruke opp noe. Dessuten liker jeg eggerøren aller best naturell, eventuelt med litt finhakket fersk gressløk.

Dette trenger du
Beregn omtrent to egg per person dersom det er meningen at man skal bli mett av eggerøren alene.
2 egg
1 spiseskje crème fraiche
Maldonsalt og nykvernet pepper
Evnt. finhakket gressløk


Slik gjør du
Pisk egg og crème fraiche godt sammen. Kvern over pepper og ha i litt salt. Varm pannen med litt solsikkeolje til litt over middels varme. Hell eggeblandingen over i pannen og rør lett med en slikkepott. Pass på å fjerne pannen fra varmen før eggerøren er helt stiv - den er best når den er litt løs i konsistensen.

Server på brødskive eller et hjemmelaget knekkebrød med kremost og litt friske urter på toppen. Bedre frokost finnes ikke.

6 kommentarer:

 1. Å det såg godt ut:-)Eg har også fått mine egne høner nå og fråtser i ferske egg hver dag,så det blir mykje eggerøre og omelett her og ja:-)

  SvarSlett
 2. Nå skal jeg fortelle deg hvorfor man ikke skal bruke melk i eggerøren: Den blir litt grålig på fargen av melk, og ser ikke så fristende ut. Rett og slett.
  Neste gang jeg skal lage eggerøre skal jeg jammen prøve créme fraiche. Takk for det tipset!

  SvarSlett
 3. Hei Klara Evy! Tusen takk for nyttig info! Bare for utseendets skyld, altså. :-)

  SvarSlett
 4. Min mor har lært meg det samme og hennes grunn er at det svir seg lettere i pannen med melk enn med vann og fløte. Det syntes jeg hørtes fornuftig ut, det er jo mindre fett i melk enn i fløte. Det med fargen høres jo også riktig ut.. Ellers var jo creme fraiche en riktig god ide. Ser og høres fristende ut.
  Katrine.

  SvarSlett
 5. Jeg spiser også eggerøre ofte. Genial, enkel og god mat.

  SvarSlett
 6. Jeg har også lært å bruke vann eller fløte i eggerøre, og at med mjølk blir den grå. Akkurat som Klara Evy sa ,-)

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.