lørdag 18. september 2010

Lammeskank på fredagskvelden

Som nevnt hadde jeg fri i går, og brukte store deler av dagen på kjøkkenet. Jeg hadde god gammeldags kjøkkentjeneste - sånne dager som jeg liker så godt.

Vi er i ferd med å gå inn i lammesesongen og det var med stor glede jeg fant lammeskanker i butikken forleden dag. Jeg ser for meg hordene av sauer og lam tråkke ned gjennom Sirdal, og tenker at nærmere vilt kommer man nesten ikke. De har spist seg gjennom sommeren på en tue nær meg, og den tanken liker jeg.

I går skulle jeg altså lage lammeskanker og gjorde noen undersøkelser i forkant. Det endte med at jeg lot meg inspirere av oppskriften til Skye Gyngell, men endret på en del. Oppskriften gjengis med utgangspunkt i tre skanker. Én skank pr. person er tilstrekkelig, dersom man har en del tilbehør. Det var iallefall mer enn nok i går med tre skanker til to personer. I tillegg er det en hel igjen til jegeren som kommer hjem i dag.


Dette trenger du
3 lammeskanker
stekesmør
3 gulrøtter
2 røde løk
2 fedd hvitløk
2-3 tørkede aprikoser
3 dl hvitvin
60 ml rødvinseddik
Salt
Pepper
Fersk rosmarin

Slik gjør du
Brun lammeskankene på alle sider i smør i en gryte. Gryten må tåle å stå i stekeovnen. Legg lammeskankene ned i gryten, og heller over hvitvin og rødvinseddik. Skrell og rens løkene og del dem i fire. Skrell og rens gulrøttene og skjær dem i litt store biter. Feddene deles i to. Legg grønnsakene sammen med fersk hakket rosmarin og hakkede aprikoser. Salte og pepre.

Sett gryten inn i ovn på 150 grader. Der skal den stå med lokket på til kjøttet nesten faller fra hverandre, det vil si i flere timer.

Dette er genial mat. Den er rask å gjøre klar, også fikser ovnen resten. Dessuten er det ingen fare for at den brenner seg.

Jeg serverte lammeskankene med rødbetepuré, ovnsbakte poteter og minibrokkoli.

2 kommentarer:

  1. Mmm! Lammeskanker er noe av det beste som finnes. Takk for oppskriften. Det ser deilig ut :)

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.