mandag 16. august 2010

Kyllinggryte med selleripersille

Jeg høstet hele urtebedet mitt på hytta i helgen. Resultatet er masse fersk rosmarin, timian, kruspersille og mynte. Samt mengder med selleripersille, som er utgangspunktet for denne gryten. Selleripersille ser enda litt kraftigere ut enn bladpersille, og den smaker ganske sterkt av selleri. Det vil si den egner seg til mat som kler sellerismak, men jeg ville ikke byttet den ut med bladpersille - en urt som jeg synes er enda mer anvendelig.


Av rosmarin og timian har jeg laget urtesalt og av kruspersille og mynte har jeg laget urtesmør. Mer om dette senere.

Dette trenger du
1 Hå-kylling eller tilsvarende
1 middels stor løk
2 hvitløkfedd
1 bunt selleripersille
1 neve tørkede aprikoser
1 1/2 faste epler, gjerne med rødt skall og gjerne fra hagen
smør og mel til jevning
vann
fløte
pepper og saltSlik gjør du
Jeg begynte med å skjære kyllingen i passende stykker. Lårene og bryststykkene for seg, og resten av skroget. Dette kokte jeg i vann en times tid. Ha tilstrekkelig vann i gryta, slik at det blir nok kraft.

Ta stykkene ut og legg dem til kjøling på en tallerken. Spar på kraften. Dette kan for eksempel gjøres dagen før man skal lage gryten, dersom man ønsker at det skal gå fortere.

Stek hakket løk og hvitløk gyldent i smør. Ha i vasket og hakket bladpersille og la det hele bli mykt. Dryss litt mel over grønnsaksblandingen, og spe på med kraft. Ha deretter i litt fløte og smak til med pepper og salt. Hakk aprikosene og ha de i gryten slik at de blir myke. Dette er basen for gryten, og denne kan også gjøres istand på forhånd dersom man ønsker å lage middag i en fart. Ha i renset kylling og eple skåret i terninger rett før servering.

Dette serverte jeg med ferskt grovt brød med litt urtesmør.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.