torsdag 17. desember 2015

Kokt tunge med sennepsfrø og nellikspiker

Oksetunge er supergodt julepålegg. Det er enkelt å få tak i på butikken i disse dager, og det lager seg nesten selv - så snart du har alt i gryta. Jeg har laget tunge tidligere, med litt færre krydder. Denne gangen brukte jeg både litt grønnsaker og litt ekstra krydder som jeg fant inspirasjon til i Den store kjøttboka til Andreas Viestad. Hurra for bruk av alle stykningsdeler på dyret! Dette trenger du
1 lettsaltet tunge
Vann
12 hele sorte pepperkort
4 nellikspiker
2 ss sennepsfrø
1-2 gulrot
1 løk
2 stilker stangselleri
4 laurbærblad

Slik gjør du
Sjekk om det står noe om utvanning på pakken. På den tungen jeg kjøpte stod det at den ikke trengte utvanning, men den var tilsatt salt, og oppskriften på pakken sa at det ikke skulle være salt i kokelaken. Jeg droppet derfor dette. Følg instruksjonene på den tungen du kjøper.
Legg tungen i en gryte og dekk til med vann. Kok opp og skum av. Ha i pepperkornene, sennepsfrø, nellik, laurbærblad, gulrøtter i staver, løk og stangselleri i biter i gryta. La den syde rett under kokepunktet i 2 1/2 til 3 timer. I alle oppskrifter står det at skinnet på tungen må fjernes mens tungen ennå er varm. Fjern skinnet, og legg tungen tilbake i laken og la alt avkjøle. Tungen fjernes ved å skjære et snitt i tungespissen på undersiden og skrelle av. Tungen skjæres deretter i tynne skiver, begynn ved spissen. Server på skiva eller på hjemmelagde knekkebrød med valnøtter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.