fredag 16. oktober 2015

Hjemmelagde hvetetortilla

Hvetetortilla er lett som en plett å lage selv. Og det er ingen overraskelse at de smaker mye, mye bedre enn de man kjøper. Om målet er å lage fullstendig hjemmelaget taco eller annen tex-mex-mat fra a til å, kan det være lurt å begynne med hvetetortilla. Det er mye enklere enn man skulle tro, og det er heller ikke særlig tidkrevende, siden deigen ikke skal heve. Man trenger bittelitt tid, en kjevle og en stekepanne, så er det bare å sette igang. Å kjevle ut tortillaene er nesten meditasjon for meg, så her er det alle muligheter for å trene litt på mindfulness samtidig med at man lager mat. To fluer i ett smekk!

Gir 18 lefser. (Og for de som er opptatt av slikt: Dersom man lager 18 tortillaer i lik størrelse, inneholder de omtrent 130 kalorier pr. stk.)

Dette trenger du
10 dl hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts salt
2 spiseskjeer nøytral olje
4,5 dl lunkent vann

Slik gjør du
Ha mel, bakepulver salt og olje i en bolle og tilsett vann. Elt deigen godt sammen for hånd eller bruk en kjøkkenmaskin. Den skal være noe fastere enn en eltefri deig eller annen gjærbakst som det er oppskrift på her på bloggen. La deigen hvile i 10-15 minutter. Strø litt mel utover en ren kjøkkenbenk og del deigen i 18 emner. Rull til boller og kjevle deretter en og en lefse. Stek 30 sek. til ett minutt på hver side i en varm, tørr panne. Fukt et rent kjøkkenhåndkle i varmt vann og pakk lefsene inn etterhvert som de blir ferdige, da holder de seg myke.

Hos oss er tortilla som regel det som blir servert på en klassisk tacokveld, men dette kan fint serveres som tilbehør til suppe, salat eller andre småretter - altså istedet for brød eller rundstykker. Den skikkelige mexikanske tortillaen skal egentlig lages av maismel, men det har jeg tilgode å få tak i her i Norge.

Jeg husker forresten godt duften av nybakte maistortilla da jeg var i Mexico for omtrent to år siden. Der stod det tortillastekere på hvert gatehjørne med hver sin takke og stekte små, blekgule deilige tortillaer. Nam! Den nesten parfymerte duften av nystekt bakverk slo mot oss, og det var en oppvisning i selvdisiplin å gå forbi dem. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.