søndag 19. juli 2015

Focaccia

Det er lenge siden jeg har laget - og skrevet om - focaccia. Etter at jeg ble introdusert for den eltefrie metoden, har Kitchen Aiden min så og si vært på hvilehjelm og benyttes stort sett til kaker og majones. I går ble det imidlertid focaccia, og det var i aller høyeste grad et hjertelig gjensyn. 


Denne oppskriften er bankers. Focacciaen blir garantert god, men det kan godt hende du må teste ut litt først for å få din egen vri. Jeg elsker den sprø skorpen og smaken av olivenolje. Toppingen begrenser jeg til Maldonsalt og olivenolje, men her er det selvsagt mulig å bruke både ost, soltørket tomat, urter eller oliven. 

Dette trenger du
10 dl hvetemel
5 dl lunkent vann
30 gram fersk gjær eller litt over en halv pose tørrgjær
2 klyper Maldonsalt
1 god skvis honning (ca 1 spiseskje)
1 god klunk olje (2-3 spiseskjeer)

Topping: Maldonsalt og litt olje.

Kan godt variere med sjalottløkringer, oliven, rosmarin, soltørkede tomater, gresskarkjerner - alt hva hjertet begjærer.

Slik gjør du
Ha mel, salt, honning og olje i en bakebolle. Rør ut gjæren i lunkent vann og bland dette lett sammen med melet. Elt deigen i en kjøkkenmaskin i minst 15 minutter, eller bruk håndkraft. Deigen skal ha nokså løs konsistens, slik at den renner litt utover. Erfaringen min er at det skal lite til for at deigen blir for løs eller for fast. Man finner etterhvert ut hva som er den perfekte konsistens, så prøv dere frem. En tommelfingerregel er likevel at focacciaen skal inneholde halvparten mengde vann i forhold til hvetemel. Sett deretter deigen til heving på lunt sted med plastfolie over bollen i 40-50 minutter. Smør en bakeplate med olje og hell deigen over på denne etter endt hevetid. Den skal ikke dekke hele bakeplaten, men den skal være så løs at den renner litt utover. Det er viktig å smøre bakeplaten skikkelig med olje, dette bidrar til å lage sprø bunn. Sett deigen til andregangs heving på et lunt sted. Strø litt mel på toppen av deigen slik at ikke kjøkkenhåndkleet som skal legges over setter seg fast. Om man ønsker annen topping enn bare olje og salt, legges dette på før andregangs heving. Heves deretter i omtrent 20 minutter, eller til man ser at deigen har løftet seg. Varm opp ovnen til 250 grader varmluft. Før deigen settes i ovnen ringler jeg over rikelig med god olivenolje og strør over Maldonsalt. Senk temperaturen til 200 grader når focacciaen settes i ovnen. Stekes i 20 minutter, eller til man ser at focacciaen er gylden. For at bunnen skal beholde sprøheten er det viktig å legge focacciaen over på rist umiddelbart etter at den er tatt ut av ovnen. Jeg løsner den med en bred metallstekespade og legger den til avkjøling. Nytes straks den er avkjølt nok til at man klarer å sette tennene i den.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.