mandag 3. november 2014

Langtidsstekt lammelår

Høsten har sneket seg inn i både kalenderen og på kjøkkenet. God tilgang på sesongens matvarer sikrer måltider med smak av høst. I Norge er lam høstmat fremfor noe. Om man fyller på med lokaldrykede rotgrønnsaker, er det enkelt å servere både sesongriktig og kortreist, og det er ikke sikkert maten har reist lenger enn fra Jæren og sommerbeitet i Sirdal. Lam vokser seg slaktemodne av mat i fjellheimen. Dette har ikke bare bidratt til å sette Norge på gourmetkartet, med høy kvalitet på lammekjøtt i verdenssammenheng. I tillegg er den norske sauestammen er med på å opprettholde kulturlandskapet i landet vårt. Høstens høydepunkt er for mange de ulike rettene man lager med lam som utgangspunkt. Fårikål, lammestek, braiserte lammeskanker. Mulighetene er mange, og har man litt lammekjøtt i fryseren, er det enkelt å trylle frem både hverdagsmiddager og festmat. Dette er langtidsstekt lammelår - laget på samme måte som pulled pork - og fikk derfor sitt artige tilnavn "fåredrag" rundt bordet hos oss. Ideen til oppskriften kommer fra Henrik J. Henriksens matspalte i A-magasinet. Jeg har imidlertid brukt lår og ikke bog, som han gjorde, samt at jeg har brukt litt andre grønnsaker. Uansett, maten falt i smak hos alle, og lam i lefse var et vel mottatt alternativ til taco.


Man kan bruke både lår og bog til dette. Poenget er ikke at kjøttet beholder sin rosa kjerne, det skal bli så gjennomstekt og mørt at det bare kan dras fra hverandre med en gaffel, samtidig som det skal bevare saftigheten. Hemmeligheten er å steke lenge på svak varme. Kjøttet dras fra hverandre når det er ferdig og serveres sammen med grønnsakene, hakket bladpersille og sjalottløk i potetkake eller lefse.

Dette trenger du
Lammelår eller bog
2 gulrøtter i biter
1 liten sellerirot
2 persillerot
2 sjalottløk
2 fedd hvitløk
Ferske urter, for eksempel rosmarin, salvie, timian og persille
1 laurbærblad
Pepper
Salt


Slik gjør du
Gjør klar rotgrønnsakene. Gni kjøttet inn med pepper og salt og brun det under grillelementet i ovnen. Legg kjøttet i en langpanne oppå grønnsakene og urtene og hell vinen over. Dekk til med aluminiumsfolie og la alt stå i ovnen på 100 grader i minimum 10 timer, gjerne lenger. Når kjøttet er ferdig stekt, rives det fra hverandre. Mos grønnsakene i kraften og bland med kjøttet. Server på potetkake eller i en lefse sammen med hakket rå sjalottløk, masse hakket fersk bladpersille og grov sennep. Voila! Taco på norsk!

1 kommentar:

  1. Dette så godt ut! Nesten så man kan lukte de gode duftene helt hit XD

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.