torsdag 5. juli 2012

No knead brød eller eltefritt brød

En av de tingene som kjennetegner ferien, er ferske bakevarer hver morgen. Noen vil kalle det hvetemelbonanza, jeg kaller det gode ferieminner. Uansett hva det betegnes som - fersk brød er himmelsk, kjøpebrød er oppskrytt.


Det aller enkleste er å sette en eltefri deig tidlig formiddag til bruk dagen etter. Da kan man enten lage ciabatta eller investere litt mer tid og lage brød. Jeg har skrevet om brødet tidligere, men det er så godt at det fortjener en reprise.

Selvom det kanskje høres kronglete ut å lage eltefritt brød, anbefales det på det varmeste. Erfaringen min er at mange synes det høres tungvint ut at man må planlegge, men når deigen først er satt, er veien til supergodt bakverk kort.


Brødet kan bakes i en ildfast form med lokk, i leirgryte eller i en støpejernsgryte. Hjemme bruker jeg leirgryte, på hytta bruker jeg Le Creuset-gryte. Begge deler fungerer utmerket.

Dette trenger du
500 gram hvetemel
1/4 ts tørrgjær
1 1/2 ts salt
4 dl vann


Slik gjør du
Bland sammen det tørre i en bolle og hell over væsken. Rør raskt sammen med en slikkepott og sett det til heving på lunt sted i 12-20 timer. Bruk en bolle med lokk eller dekk til med plastfolie. (Dette er en prosess som tar toppen 2 minutter, og kan lett gjøres om kvelden. Da er det enkelt å bake ut dagen etter på ettermiddagen. Så har man ferskt brød til kveldsmat og nestenferskt til skolematen dagen etter.) Ha et forholdsvis stort stykke med bakepapir på kjøkkenbenken og dryss over et raust lag med mel. Hell deigen over på bakepapiret. Bruk en slikkepott eller eventuelt fingrene og brett deigen flere ganger over hverandre. Legg deigen til slutt med skjøten ned. Husk å ha rikelig med mel under deigen. Deretter skal deigen hvile i ytterligere to timer. Sett ovnen på 250 grader når det gjenstår en halv time av hviletiden, og la gryten eller formen varmes opp i ovnen. Når hevetiden er over skal deigen vippes over i formen - som da er varm. Brettekanten skal være opp. Det ser ikke spesielt fint ut, men tro meg, det blir både fristende og godt når det er ferdigstekt.

Sett formen inn i ovnen og la den stå med lokk på de første 30 minuttene. Lokket tas deretter av og stek brødet i ytterligere 15 minutter, med temperatur nedsatt til 220 grader.

Avkjøl noe i formen, deretter på rist.

5 kommentarer:

 1. Dette skal eg prøve når eg får Le Creuset-gryta mi...

  SvarSlett
 2. Det ser helt supert ut!
  Et par spørsmål:
  - Tror du det kan egne seg med oliven i brødet og salt oppå så det blir nesten som focaccia?
  - Jeg regner med at en jerngryte (som er det jeg har til rådighet) må smøres før den brukes?
  - Hvor stor burde formen/gryta være som brødet skal steikes i være? Omkrets?

  Takk forøvrig for en særdeles inspirerende blogg!

  SvarSlett
 3. Oliven i brødet og salt på toppen hørtes kjempegodt ut! Egner seg sikkert perfekt!

  Jeg bruker jerngryte, og den trenger ikke å smøres. Pass bare på at den er skikkelig ren.

  Jeg bruker jerngryte på 24 cm i diameter.

  SvarSlett
 4. Hei!! Har prøvd dette brøet i dag,veldig godtttt!!

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.