fredag 20. juli 2012

Kyllinglår med salvie- og sitronsmør

Dette er en slager hjemme hos oss, og særlig om jeg er så heldig å få tak i kyllinglår fra Holte gård. Og siden jeg er på hytta, får jeg oftere tak i slik kylling enn når jeg er hjemme - dessverre. Jeg vil nemlig ha Holte-kylling hjemme også!

Lår er mer smakfullt enn bryststykker, sånn generelt. Derfor foretrekker jeg egentlig lår dersom jeg likevel ikke steker hel kyllingen. Og når man steker lår, kan man også koke en skvett kraft på benrestene - som igjen kan bli til en suppe. Et godt tips er derfor å steke et ekstra lår når man først er igang, så har man litt kjøtt til suppen man koker av kraften. Om du vil lese mer om kraft, kan du trykke HER. Av denne retten blir det også ofte litt kraft/sausrester. Det kan være fint å bruke til en eventuell suppe man lager av kraft og kjøttrester.


Dette trenger du
3 kyllinglår
ca 75 gram smør
Masse fersk salvie

Ekstra salvieblader
1 sitron
1 glass hvitvin
2 gulrøtter
2 store sjalottløk
Et par fedd hvitløk
Maldonsalt og nykvernet pepper
Slik gjør du
Rens, skrell og del gulrøttene i staver. Legg dem i en liten ildfast form sammen med sjalottløk delt i fire, samt renset og delte hvitløksfedd. Hell over litt hvitvin, og pepre og salte. Stek deretter seks-syv fine, hele blader salvie i smør. Legg dem tilside på en talleren. Kok ut pannen med litt hvitvin og hell over grønnsakene i formen. Bland smøret med finrevet skall av sitron og finhakket salvie. Om smøret ikke er romtemperert, hjelper det å rive smøret på grovt rivjern. Vask sitronen godt dersom den ikke er økologisk. Legg salvie- og sitronsmøret under kyllingskinnet og fordel utover. Legg kyllinglårene på toppen av grønnsakene i formen og salte og pepre. Sett inn i forvarmet ovn på 180 grader over- og undervarme. Erfaringen min er at kyllinglår ofte må steke lenger enn anbefalingene på pakken. 30-40 minutter pleier å være perfekt tid. Stikk en kniv inn ved beinet og sjekk om det kommer klar kjøttkraft ut for å sjekke om kjøttet er klart. For ekstra sprø skorpe, sett på grillen og hev temperaturen de siste par minuttene. La kjøttet hvile 10-15 minutter etter steking, skjær opp og server med kraften, grønnsakene, en enkel grønn salat og litt nybakt brød. Anrett på tallerkenen med de smørstekte salviebladene - som også smaker godt. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.