fredag 23. mars 2012

Hjemmelaget "kebab"

"Sjukt goe kebab, mamma!"

...var dommen fra testpanelet etter at jeg hadde utført oppdrag "Kebab" forleden dag.

Kebab er opprinnelig en tyrkisk-persisk rett med grillet eller kokt kjøtt. Tradisjonelt ble det benyttet lam i kebab, men nå er det angivelig anledning til å bruke både storfe, lam, kje, kylling - og til og med andre typer kjøtt - avhengig av lokale restriksjoner på matfronten. Man kan til og med bruke malt kjøtt og samtidig kalle det kebab. Jeg har derfor konkludert med at det er store variasjoner i hva man kan lage under denne benevnelsen.Siden jeg, etter å ha forspist meg på 29 kroners-kebab opptil flere ganger på Red onion i Pilestredet i løpet av nitti-tallet (finnes dette stedet fremdeles?), forbinder kebab med grillet kjøtt som snurrer rundt på en storkjøkkengrill servert svømmende i saus i et pitabrød, skriver jeg "kebab" i gåsetegn - for meg blir liksom kjøttdeigkebab ikke det helt "riktige". Men hva gjør vel det når jubelen sto i taket etter første bit hos mine håpefulle?

Jeg gjorde det enkelt denne gangen. Pitabrødene ble kjøpt inn, riktignok fra et hjemmebakeri i Lyngdal, tilbehøret ble begrenset til et par typer grønnsaker, og kjøttet raskt stekt opp med litt krydder. Den hvite sausen var det bare å røre raskt sammen før kjøttet ble stekt. Her er det selvsagt fritt frem for utvidelser, flere grønnsaker, mer smak i kjøttet, kanskje enda en tomatsaus med chili. Uansett ville jeg spandert på meg kjøttdeig av god kvalitet - da blir det mer substans i maten.

Dette trenger du
100 gram kjøttdeig eller karbonadeig pr. person
Salt og pepper
Paprikakrydder
Chili
Spisskummen

Pitabrød, ett pr. person
Grønn salat
Hakket rød løk
Hakket agurk
Mais (kan droppes)Kebabsaus:
1 dl naturell yoghurt
1 dl crème fraiche
1 fedd hvitløk
Salt og pepper
Hakket persille
Hakket frisk koriander

Slik gjør du
Begynn med sausen slik at den får satt seg litt før servering. Bland yoghurt og crème fraiche og ha i finrevet hvitløk og finhakket persille og koriander. Smak til med salt og pepper. Sett til side.
Stek kjøttet og smak til med krydder. Gjør istand resten av ingrediensene.
Serveres i pitabrød med salat i bunn, deretter kjøtt og saus på toppen.Dette er faktisk fast food - selvom det tilberedes på eget kjøkken. Og selvom det ikke nødvendigvis er autentisk kebab, falt dette virkelig i smak for mine tre kebabelskende gutter.

1 kommentar:

  1. Har faktisk aldri spist kebab verken ute eller laget hjemme.
    Kanskje jeg skulle prøve.

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.