mandag 14. november 2011

Spiselige gaver: Tacokrydder

Spiselige julegaver er alltid gøy å få, men det går an å tenke litt annet enn konfekt og marsipan. Mitt bidrag er tacokrydder, og skal man tro på statistikken - som røper at det lages over 14 millioner tacomåltider i løpet av et år i Norge - er det flere enn meg som hadde blitt glad for dette.Jeg har skrevet om hjemmelaget tacokrydder tidligere, men det er lenge siden. Så lenge siden at jeg tillater meg å sende en liten reprise, men med nye bilder.

Slik lager jeg tacokjøtt
Stek en finhakket løk gyllen i litt olje og tilsett et par knuste og hakkede hvitløksfedd sammen med kjøttdeigen. Jeg pleier også å blande inn litt tomatpuré i kjøttet. Tilsett følgende krydder i kjøttblandingen, og eventuelt spe på med litt vann dersom den blir for tykk:

Spisskummen (helt essensielt for den karakteristiske ”tacosmaken”)
Paprikakrydder
Tørket oregano
Chilipulver eller eventuelt litt cayenne – som er noe sterkere
Koriander
Salt og pepper etter smak
Litt brunt sukkerDet finnes sikkert flere varianter av tacokrydder. Dette er imidlertid min versjon, og siden den ikke inneholder så veldig mange ulike krydder er det også overkommelig når jeg skal tilberede taco. Jeg pleier å smake meg frem til rett resultat. Eller, for å være helt presis, jeg lar tacoekspertene i huset smake seg frem. Derfor er det vanskelig å angi nøyaktig hvor mye man skal bruke av de ulike krydderene. Det går imidlertid an å lage et lite lager av denne blandingen, da bruker jeg omtrent lik mengde av hvert krydderslag, men litt mindre salt.Hvorfor ikke blande opp en anselig mengde og deretter ha på glass og lage små gaver når man først er i gang? Om du blander en stor porsjon, må den oppbevares på et tett glass. Glem heller ikke at ulike krydder kan ha ulik smaksstyrke, avhengig av alder, produsent osv. Sørg derfor for å ikke ha for mye chili i når man lager mye av gangen.

2 kommentarer:

 1. VELDIG KOMISK! I går gav ekspeditøren i lampeavdelingen på Illums meg akkurat samme tipset (altså om hjemmelaget tacokrydder)!
  Av en eller annen grunn har det rett og slett ikke falt meg inn at dette er noe man kan lage selv;-)
  Supert - har nemlig bestemt det er på tide at guttene lager litt mat her i huset! Da regner jeg med at tacosuppe blir en ukentlig rett;-)
  C

  SvarSlett
 2. Ja, dette har jeg tenkt på å gi som en presang, men jeg skal også gi noe annet, nemlig hjemmelaget vaniljesukker. Det er jo så mange som bruker juksevaniljepulveret. Kanskje et spiselig julegavetips til deg også?

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.