onsdag 2. november 2011

Rødbeter i lake

Rødbeter - selveste yndlingsrotgrønnsaken min - kan varieres i det uendelige.


Dette er en slags syltet versjon, iallefall en utgave av rødbeter som gir den ellers nokså søte grønnsaken etterlengtet salt og syrlig motvekt. Jeg har brukt den som tilbehør til både oksefilét og kalvefilét i det siste, sammen med gresskarpureen. Gresskar og rødbeter er dessuten en fargeeksplosjon på tallerkenen, noe som passer meg godt, siden vi også spiser med andre sanser enn smakssansen.

Dette trenger du
Rødbeter
Hvitløk
Sardeller
Litt olivenolje
Sennep
Salt og pepper
Eddik, kirsebær- eller hvitvinseddik (eller annen eddik)
Saft av sitron
Litt av kokevannet

Slik gjør du
Vask og rens rødbetene og skjær av topp og bunn. De skal deretter kokes møre og avkjøles i kaldt vann slik at de kan skrelles uten at man brenner seg. Pass på å spare på litt av kokevannet. Skrell deretter rødbetene. Når de kokes med skallet på bevares fargen og de kan skrelles på en enkel måte. Bare klem ut rødbetene, det er som å fjerne skallet på skoldede mandler.

Ha hvitløk og sardeller i en morter og knus godt. Ha det over i en bolle og bland med litt sennep, sitronsaft og eddik. Smak til med salt og pepper. Det skal smake litt skarpt, men også godt - siden noe av laken serveres sammen med rødbetene. Skjær rødbetene i terninger, ca 1 x 1 cm, og legg alt i en bolle. Hell over laken og spe eventuelt ut med litt kokevann dersom det er for lite lake. Avkjøles deretter mens rødbetene ligger i laken.

3 kommentarer:

 1. Åh, så deilig det ser ut! Elsker rødbeter :)
  Lurer på en ting; hva er sardeller?

  SvarSlett
 2. Sardeller er saltet ansjos nedlagt i olje. :) De er veldig salte og passer til mat hvor dette er vesentlig.

  SvarSlett
 3. Rødbeter, hvitløk, sennep og ansjos høres virkelig ut som en genial kombinasjon!

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.