fredag 10. juni 2011

Kyllinglår fra Holte Gård

Jeg kjenner at jeg er skikkelig klar for litt guttelus i kveld. Alenetilværelsen siden mandag har gjort at jeg har fått kjenne hvordan det er å savne de man er glad i - faktisk ikke så dumt innimellom. Men altså, i kveld kommer de alle mann, så her er det oppløftende stemning, rosévinen il Mimo ligger i kjøleskapet og focaccia står til heving.

Her er imidlertid en av ukens middager, økologiske kyllinglår fra Holte Gård braisert i eplemost med kullsyre fra min hjembys lokale eplemost- og ølprodusent Berentsens brygghus. Eplemosten fra Berentsen er legendarisk - den er tilsatt litt kullsyre og smaker fortreffelig til mat dersom man vil ha noe annet enn vann, vin, øl eller Farris. (Brus til mat har jeg rett og slett aldri forstått meg på...) Siden dette er en ikke-kommersiell blogg, benytter jeg anledningen til å gi litt velfortjent gratis- og velmenende reklame til Berentsen. Eplemosten deres er vel verdt en reise til Egersund alene. Dessuten har jeg latt meg fortelle av de som liker øl at sommerølet deres smaker veldig godt. Sånn, det var det.
Kyllinglårene er stekt lett i gryte før de fikk koke i eplemost i omtrent tre kvarter. Resultatet ble nydelig mørt kjøtt og deilig kraft.

Dette trenger du
Dette er nok til to personer.
2 kyllinglår, aller helst økologiske
2-3 sjalottløk
1 persillerot (omtrent 10 cm)
Noen amandinepoteter eller mandelpoteter
Ca 2 flasker eplemost (0,33 l flasker)
Masse fersk timian
Salt og pepper
Smør til steking

Jeg pyntet med noen blomster fra all strandløken som vokser på tomta.Slik gjør du
Salte og pepre kyllinglårene. Fres dem på begge sider i smør en gryte. Det er lurt å ikke bruke en for stor gryte siden man skal dekke lårene med eplemost når de skal braiseres. Legg kyllinglårene på en tallerken. Del sjalottløk i to eller fire og stek dem i smøret. Rens persilleroten og riv på grovt rivjern. Ha det i sammen med løken. Legg noen poteter i gryten og de brunede kyllinglårene på toppen. Hell over eplemosten til lårene er nesten dekket. Ikke bruk alt dersom det ikke er nødvendig, kos deg heller med en slurk mens du lager middag. Tilsett masse fersk hakket timian og la det syde i omtrent tre kvarter eller til kjøttet ser ferdig ut. Pyntes med blomstene fra strandløk dersom du har det tilgjengelig.
Dette er en skikkelig alt-i-ett-gryte og jeg pleier alltid å servere det som det er. Et alternativ kan imidlertid være å sile kraften, koke opp og jevne for et litt mer "finslig" resultat. Jeg liker det absolutt aller best når det er rett fra gryten med et rustikt preg, men her er det også enkelt å få til en kjøtt/potet/saus-middag.

2 kommentarer:

  1. Veldig fin side og gode bilder...!

    SvarSlett
  2. Fin blogg du har :) Skal teste mer av dette.

    Som bergenser med en kompis fra "okka by" skriver jeg lett under på det med eplemosten fra Berentsen. Skulle ønske vi fikk den her.

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.