lørdag 2. april 2011

Byggrynssalat til turen

Det er straks tursesong. Jaja, ikke at vi ikke har vært på tur tidligere i år, men det er virkelig noe spesielt med våren i Rogaland. Den er eksplosiv og intens. Full av friske lukter og sterke farger. Da er det lite telys og innekos på planen, null peis eller pledd. Bare et intenst ønske om å komme seg ut, kjenne lukten av bjørkeskudd i nesen, driste seg til å gå barbent i altfor kaldt gress, gi blaffen i skitne vinduer.
Mat på tur har fått sin egen etikett på bloggen. Her finner man ikke mat man kan lage på tur, men mat man kan ta med seg på tur. Filosofien min er enkel. Lag passende og god mat hjemme, pakk den inn og ta den med. Jeg er ikke noen stor tilhenger av å tilberede de store måltidene ute. Ikke fordi det ikke er gøy, for all del, det kan være både koselig og resultatet kan bli bra. Problemet er at tilberedning av mat ute ofte fører til kompromisser på råvarene. Da lager jeg heller god mat hjemme, legger det i boks, heller det på termos, pakker det inn i papir eller annet. Putter det i sekken og nyter utendørs.

Dette er bare en enkel salat, basert på byggryn. Den er smakfull, ser fin ut og egner seg til å spise ute. Dessuten har jeg puttet såvidt kokte asparges i den! Vi har aspargessesongen foran oss og det fortjener igrunn en salutt, bare det.


Som vanlig tilsetter jeg ingredienser etter humør, form og tilgjengelighet. Her er det ingen begrensninger, bare pass på at du er raus med godsakene - det er det viktigste. Her som ellers i livet.

Dette trenger du
Byggryn
Asparges
Perletomater - de aller søteste og beste
Vårløk
Aprikoser - denne gangen ble det hermetiske
Snacksagurker
Bladpersille

Vinaigrette:

3 deler olivenolje
1 del hvitvinseddik
Litt honning
Salt og pepper etter smak

Slik gjør du
Kok byggryn etter anvisning på pakken. Det opitmale er å bløtelegge byggrynene først over natten, men det er ikke en absolutt nødvendighet. Avkjøl etter koking.
Pisk sammen ingrediensene til vinaigretten. Rens og kok asparges i noen minutter (utfyllende innlegg om asparges kommer snart...). Rens og del resten av ingrediensene og bland sammen. Alt blandes tilslutt med vinaigretten. Dryss over rikelig med hakket bladpersille og legg ett kokt egg delt i to på toppen.

Legg lokk på boksen og putt i sekken. (Boksen er forresten fra Eva Solo. Jeg kjøpte den i Oslo forrige helg og den er både fin å se på med lokk i børstet stål og praktisk med gaffel som settes fast i lokket.)

God tur!

3 kommentarer:

  1. Finner du gammeldagse byggryn i butikken for tiden? Her jeg bor finner jeg bare noe de kaller "byggris". De gamle små papirposene med bygg-gryn har vært forsvunnet fra butikkene nokså lenge. Tipper det er det samme da, selv om produktnavnet virker nokså pussig.

    SvarSlett
  2. Bygg gryn finnes nå i pappesker sammen med de andre bakevarene. Byggris er forkokte bygg gryn som du kan bruke som ris:-)

    SvarSlett
  3. Veldig godt turtips, både boks og mat :-) Er veldig glad i byggryn og håper og tror at det kommer til å bli mer vanlig i oppskrifter fremover.

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.