lørdag 18. desember 2010

Chilitrøfler

Jeg var alene med guttene mine i går. Mannen var på julebord, og jeg var overlatt til meg selv og kjøkkenet - etter at englebarna var i seng, selvsagt.


Siden det er høysesong for luksuriøst snop for tiden, benytter jeg sjansen til å lage noen småting. Inspirert av alle de lekre bildene som florerer rundt på nettet om dagen, både på matblogger, i aviser og i glansede magasiner, ble jeg fristet til å lage sjokoladetrøfler. Siden jeg er glad i mørk sjokolade og markante smaker - og fremdeles har bildet av Juliette Binoche i filmen "Sjokolade" friskt på netthinnen - dristet jeg meg til å lage chilitrøfler. Det var nettopp i denne filmen jeg hørte om kombinasjonen sjokolade og chili for første gang.

Kanskje det er noen som rynker på nesen nå? Vel, ikke gjør det. Chili og sjokolade er en overraskende - hva skal jeg si? - naturlig smakssammensetning. Det er akkurat som om chilien gjør at sjokoladesmaken bare fortsetter og fortsetter i munnen etter at den har truffet ganen. Den mørke sjokoladen blir bare enda mer markant, man kjenner at den griper skikkelig tak i munnhulen og drar ut smaken med dybde og fylde. Litt pompøs beskrevet, kanskje, men det er jammen smaken også. Dette er dermed ikke den konfekten man fråtser i. Det er snarere den konfekten man nipper til. (Og nå skal jeg ikke skrive at den er god til en kopp sterk kaffe. Ikke at den ikke er det, men jeg har sannelig skrevet det nok i det siste!)

Jeg har smakt noen guddommelige chilitrøfler tidligere. Riktignok av den innkjøpte sorten, men likevel guddommelige. Målet var derfor å rekonstruere smak og konsistens. Jeg vet ikke om jeg klarte det, men det var absolutt et forsøk verdt.

Problemet er å treffe med chilimengden. Jeg brukte chilipulver - og langt mer enn angitt i de fleste oppskrifter jeg kikket på før jeg startet. Det beste rådet mitt er dermed å smake seg frem - ikke så ulikt andre oppskrifter jeg presenterer i uklar form her på bloggen.

I tillegg til å bruke chilipulver i trøflene, hadde jeg både vaniljestang og kardemomme. Anbefales.


Dette trenger du
200 gram 70% sjokolade
2 dl fløte
2 spiseskjeer delfiafett eller smør
3 spiseskjeer melis
1 vaniljestang
Chili
Kardemomme
Bakekakao til rulling


Slik gjør du
Varm opp fløten på svak varme. Grovhakk sjokoladen og ha den oppi den varme fløten sammen med delfiafettet eller smøret. Ta gryten av varmen og rør sammen. Det er viktig at blandingen ikke utsettes for sterk varme, da kan den skille seg. Om det skulle skje gjør det imidlertid ikke så mye, da er det derimot viktig å blande den sammen igjen mens den står kaldt og er i ferd med å stivne. Skrap ut frøene fra vaniljestangen og ha det i sjokoladeblandingen. La vanlijestangen også ligge i. Tilsett melis og rør. Tilsett deretter chili, litt og litt. Det er ikke lett å angi chilimengden, da chilipulver varierer mye på smak. Jeg brukte noe som heter "chilipepper" fra Santa Maria, og hadde minst to teskjeer i sjokoladeblandingen. Dette betyr ikke at du tar i to teskjeer før du smaker, det kan godt hende at min har mistet litt smak i sin tid i kjøkkenskapet. Det viktigste her er å få et sterkt hint av chilismak, men den skal ikke være for dominerende.

Vel, prøv dere frem og smak underveis. Jeg hadde i omtrent 1 ts kardemomme, men også her kan det være lurt å smake seg frem. Dessuten er det litt avhengig av smak og behag om man foretrekker fremtredende kardemommesmak eller ikke.

Når blandingen er helt sammenrørt skal den settes kaldt. Fisk opp vaniljestangen først. (Denne kan vaskes og tørkes og legges i boksen med hjemmelaget vaniljesukker eller vaniljeekstrakten.)

Sørg for å bruke slikkepott langs kanten og samle all sjokoladen i bunnen. Når alt stivner, vil du forstå at det er lurt at alt ligger fint i bunnen og ikke spredt utover kanten.

Sett sjokoladeblandingen kaldt. Det var skikkelig kaldt ute hos oss i går, hvilket reduserte tiden jeg brukte på avkjøling betraktelig. Men også her gjelder det å være oppmerksom. (Det er vel nå jeg må innrømme at jeg måtte varme opp og avkjøle blandingen fire ganger fordi jeg hadde latt den stå for lenge ute i kulda? Om det skyldes for mye surfing på andres matblogger eller for mye av noe annet, skal være uskrevet.) Altså, blandingen må ikke være for løs, da går det ikke an å forme sjokoladen til kuler. Men den må heller ikke være for kald, da er det også vanskelig å få til fine trøfler. Da varmes de opp inni håndflaten og ender opp med noe skikkelig søl.

Det tok litt tid. Ikke fordi det tar tid å forme kuler - snarere tvert imot - om du avkjøler massen til perfekt temperatur, vil det være enkelt. Nei, jeg synes rett og slett at det var så kjedelig at jeg bare rullet noen av gangen.

Form små kuler, rull dem fint sammen, og tilslutt i en haug med mørk bakekakao på kjøkkenbenken. Da får de et tørt lag av kakao rundt seg, som både ser lekkert ut og smaker godt.

Nå er det fritt frem. Ta en smak. Hold den i munnen lenge og kjenn at varmen brer seg.

Ser du? Supergodt!

Dagens innrømmelse er antakeligvis at jeg er hekta på chilitrøfler, selvom det var kjedelig å lage dem.

7 kommentarer:

  1. Chillitrøfler! ♥

    Jeg synes det er så mye klin å lage dem, at jeg lett tyr til ferdigkjøpte. Hamstret litt da jeg var i det lille utland for en mpneds tid siden, og lageret varer og varer. Ikke fordi de ikke er himmelsk gode, men fordi de er så mektige at selv et godtevrak som meg klarer å begrense meg.

    Og: Nydelige bilder!

    SvarSlett
  2. Som alltid lekre og fristende bilder. Nå blir det chilitrøfler til jul!

    SvarSlett
  3. Mmmm. sjokolade og chilli - det bli en god hot jul!
    Ser ut som om noen har tatt i bruk sin makrolinse....superfine bilder!

    SvarSlett
  4. Her kan sannsynligvis cayennepepper også brukes. Det er en litt sterkere chilivariant, og navnet brukes om chili fra det nordlige Sør-Amerika.
    Skal teste ut denne oppskriften...
    Har du forresten lest Lollipopskoene? Det er fortsettelsen på Sjokolade, og Vianne bor i Paris med to døtre..

    SvarSlett
  5. Mmmm, ser jo helt nydelig ut!
    Jeg er helt frelst på Jacob sine trøfler (Jacobs Belgiske Trøfler), har nettopp sendt mannen ut for å handle noen esker. Tenkte vi kunne gi bort til Jul, i selskap med en god portvin ;)

    SvarSlett
  6. Jeg tenkte jeg skulle være lur å ta dette i konfektformer slik at jeg slapp å sitte å vente på at røren ble stiv nok til å forme kuler av. Det viste seg å ikke være så lurt- de har nå stått i frysen i 12 timer, men de ser ikke ut til å bli så stive at man kan ta de ut av formene? Hva har jeg gjort galt? Hvor lenge pleier det egentlig å ta før røren blir stiv nok til å rulles til kuler?

    SvarSlett
  7. Hm, så rart... Det er en stund siden jeg laget akkurat disse, men jeg har laget dem med hell flere ganger (se også mokkatrøfler). De stod kaldt (ute i minusgrader eller kjøleskap/fryser i en time - ca. Har du brukt smør? Innbiller meg at delfiafett er hardere. Disse skal jo ikke bli helt harde, men litt myke kuler.

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.